Ulkoministeri, puheenjohtaja Timo Soini (ps.) arvioi, että USA elää nyt pari kuukautta käymistilassa, jos Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi toteutuu. Hän arvioi tilannetta aamulla MTV3:n vaalistudiossa.

Soini pitää Donald Trumpia vaikeammin ennakoitavana päättäjänä kuin Hillary Clintonia, mutta ei kuitenkaan usko kovin dramaattisiin muutoksiin. Vaikka sitäkään ei tiedä vielä.

– Yhdysvalloissa syklit ovat nopeita. 1-2 vuoden kuluttua voimme nähdä, miten käy, Soini arvioi.

Trump sai kansan äänestämään

Soini piti Trumpin hyvänä puolena sitä, että hän on saanut ihmiset äänestämään. Jokainen ääni on saman arvoinen. Hän muistutti hyvästä peruslinjasta, että antaa ihmisten äänestää ja sopeutukoot poliitikot siihen, eikä päinvastoin.

Jos jokin muuttuu, niin todennäköisesti kauppapolitiikka. Siitä on Trump ainakin puhunut. Trump voi vaikuttaa sekä Aasian että Euroopan kauppaneuvotteluihin, mikä vaikuttaa Eurooppaan ja Suomeenkin.

– Yhdysvallat on supervalta, Soini muistuttaa.

– Trump huolehtii enemmän oman maan edusta kuin monenkeskisen kaupparyhmän edusta, Soini uskoi.

Kukaan ei hallitse yksin

Soinin mukaan kukaan ei johda suurta maata yksin, eikä edes USA voi kaataa kaikkia kansainvälisen politiikan järjestelyitä. Siispä Trumpin valinta tuskin johtaa niin suureen mullistukseen kuin nyt ehkä tuntuu.

Esimerkiksi suhtautuminen Eurooppaan ja Natoon tuskin muuttuu päälaelleen, vaikka Trump todennäköisesti kehottaakin Eurooppaa ottamaan suurempaa vastuuta omasta puolustuksestaan.

– Kukaan ei hallitse yksin. Trumpin pitää valita hyvät avustajat. Nyt nähdään, osaako Trump tehdä niin – osaako hän hallita, Soini kysyy.

– Tuleeko Trump toimeen esimerkiksi kongressin kanssa, saako hän asioita aikaan? Siitä olemme viisaampia vuoden-kahden kuluttua.

Soini piti USA:n vaaleja liian epämiellyttävinä ja pitkälle menneinä. Nyt nähtiin, etteivät maltilliset saaneet ääntään kuuuluviin. Kun on puhuttu kuplista, nyt muodostui kaksi uutta kuplaa.

– Yleensä on ajateltu, että vaalienkin jälkeen pitää elää. Nyt on sen sijaan puhuttu, että ”kuuluisit vankilaan” tai ”et ole pätevä presidentiksi”.

– Annettaisiin kansan päättää – ja oikeuslaitos päättää myös, Soini toivoi.

Jakautumisella pitkä tausta

Soini korosti, että USA:n jakautumisella on pidemmän aikavälin perusteet. Gallupien tekijöiltä hän ottaisi mielellään 30 prosenttia palkkiosta pois, niin pahasti ne jälleen heittivät. Soinin mielestä nyt nähtiin myös, ettei toisesta maasta kannata ottaa kantaa toisen maan vaaleihin. Ei hän itsekään ottanut mitään kantaa.

– Mistä johtuu, että kansa tuntee, ettei heitä kuunnella, ettei eliitti kuuntele, Soini aprikoi tulevia tärkeitä tutkimuksen aiheita.

Katso MTV3:n lähetys täältä >

Veli-Pekka Leskelä

Tagit