Puheenjohtaja Timo Soinin (ps.) ehdotus EU-kansanäänestyksestä huomattiin Yhdysvalloissa asti.

Soini esitti viime viikolla eduskunnassa, eikö kansa voisi äänestää jäsenyydestä edes kerran sukupolvessa. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kysyi ärtyneenä, haluaako eduskunta, että äänestäisimme viiden tai kymmenen vuoden välein, mikä valuutta maassa on.

Tiistaina asia nousi esille Soinin matkalla Yhdysvalloissa uutiskanava CNBC:n haastattelussa.  Haastattelija kysyi Soinilta, eikö EU:n tai rahaliiton toiminta olisi mahdotonta, jos eri maat äänestäisivät jäsenyydestä jatkuvasti?

–Unioni on tänään erilainen kuin se, mihin liityimme vuonna 1994, ja se muuttuu koko ajan. Olisi reilua äänestää jäsenyydestä kerran sukupolvessa; ymmärrän kyllä, että joka neljäs vuosi se ei onnistu. EU:kaan ei ole ikuinen rakenne, Soini vastasi.

Soini piti unionin ja yhteisvaluutan pääongelmina jatkuvaa tarvetta tukea eteläisiä EU-maita, jotka eivät pärjää samassa valuutassa ja samoilla korkotasoilla pohjoisten maiden kanssa.

CNBC:n uutislähetys >

Soini esiintyi myös BBC:n Hardtalk-ohjelmassa toimittaja Stephen Sackurin vieraana. Sackur tenttasi Soinia muun muassa Jussi Halla-ahon kiirastulesta sekä Teuvo Hakkaraisesta.

– Tykitys oli kova, mutta reilu. Suoraan silmiin katsoen, ilman päälle puhumista, Soini kommentoi ohjelman kulkua jälkeenpäin blogissaan.

Osa haastattelusta on katsottavissa BBC:n sivuilta.

BBC Hardtalk >

PS VERKKOTOIMITUS