Tämän kirjoituksen otsikko on lainattu Helsingin Sanomista. Yli sivun yltävänä se kertoo tosiasian, jonka minäkin olen monta kertaa otsikoissani tuonut julki. Nyt siihen voivat yhtyä myös persufobiasta kärsivät, sillä otsikko on Hesarista ja sen sanoja on vihreiden Osmo Soininvaara. Hän toteaa myös, että ”tässä hallituksessa ei ole onnistunut kukaan”.

”Suomen tulevaisuuden näkymät ovat samankaltaiset kuin Espanjan, Kreikan ja Italian kaltaisilla mailla. Suomi on mutasarjassa.” Näin sanoo puolestaan kokoomuslainen Elinkeinoelämän Keskusliiton tj. Jyri Häkämies.

Bruttokansantuote eli bkt on supistunut kymmenenä perättäisenä vuosineljäksenä. Siksi Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan Suomi on lamassa.

Suomen valtaapitävät näyttävät kangistuneen kaavoihinsa, vaikka nyt tarvittaisiin perusteellisia uudelleen arviointeja. Poikkeuksellisen huono tilanne toki nyt vihdoin ja viimein myönnetään, mutta silti esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat toitottavat kilvan, että tästä on hyvä jatkaa sovitulla tavalla. Demareiden uusi ykköstoveri puolestaan vaatii lähinnä ”valtion taseen hyödyntämistä” eli omaisuuden myyntiä ja rahojen käyttöä kohteisiin, jotka saattavat tilapäisesti hieman lievittää pahinta tuskaa, mutta pidemmällä aikavälillä merkitys on olematon.

Tilanteesta ei selvitä kuiville perinteisillä hokkuspokkustempuilla.

Mielestäni tärkein keino uuden huomisen rakentamisessa on yrittäjyyden ja yrittämisen aivan uudenlainen arvostus. Jo peruskoulusta lähtien lapsille tulee opettaa, että yrittäjä ei ole riistäjä, vaan tämän yhteiskunnan moottori. Jos yrittäjillä pyyhkii hyvin, niin koko yhteiskunnalla pyyhkii hyvin. Jos yrittäjillä menee huonosti, niin koko yhteiskunta on kuralla.

Meidän pitää tunnustaa ja hyväksyä lähtökohdaksi, että yrittäjälle on luotava/sallittava mahdollisuudet omaan taloudelliseen menestykseen. Jos yritys/yrittäjä onnistuu, niin menestyksestä pääsevät nauttimaan yrittäjän ohella myös muut kansalaiset ja koko yhteiskunta.

Tämä on tärkeää, koska taloudelliset kannusteet ovat tehokkaimmat uuden yritystoiminnan luomiseksi. Yrittäminen sisältää suuren taloudellisen riskin. Sen vastapainona pitää olla mahdollisuus myös taloudelliseen menestykseen. Jos näin ei ole, niin on ymmärrettävää, että esimerkiksi virkamiehen kahdeksantuntinen työpäivä ja riskitön ura houkuttelee.

Asennemuutoksen ohella tarvitaan myös yritystoiminnan edellytyksiä parantavia toimenpiteitä. Byrokratiaa on purettava ja kilpailukykyä rajoittavia esteitä on raivattava tehokkaasti. Nykyisen kataistrofihallituksen aikana kehityksen suunta on ollut tasan päinvastainen.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)