

MATTI MATIKAINEN
Tossavainen: Hallitus on historiallisen huono
Tämän kirjoituksen otsikko on lainattu Helsingin Sanomista. Yli sivun yltävänä se kertoo tosiasian, jonka minäkin olen monta kertaa otsikoissani tuonut julki. Nyt siihen voivat yhtyä myös persufobiasta kärsivät, sillä otsikko on Hesarista ja sen sanoja on vihreiden Osmo Soininvaara. Hän toteaa myös, että ”tässä hallituksessa ei ole onnistunut kukaan”.
”Suomen tulevaisuuden näkymät ovat samankaltaiset kuin Espanjan, Kreikan ja Italian kaltaisilla mailla. Suomi on mutasarjassa.” Näin sanoo puolestaan kokoomuslainen Elinkeinoelämän Keskusliiton tj. Jyri Häkämies.
Bruttokansantuote eli bkt on supistunut kymmenenä perättäisenä vuosineljäksenä. Siksi Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan Suomi on lamassa.
Suomen valtaapitävät näyttävät kangistuneen kaavoihinsa, vaikka nyt tarvittaisiin perusteellisia uudelleen arviointeja. Poikkeuksellisen huono tilanne toki nyt vihdoin ja viimein myönnetään, mutta silti esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat toitottavat kilvan, että tästä on hyvä jatkaa sovitulla tavalla. Demareiden uusi ykköstoveri puolestaan vaatii lähinnä ”valtion taseen hyödyntämistä” eli omaisuuden myyntiä ja rahojen käyttöä kohteisiin, jotka saattavat tilapäisesti hieman lievittää pahinta tuskaa, mutta pidemmällä aikavälillä merkitys on olematon.
Tilanteesta ei selvitä kuiville perinteisillä hokkuspokkustempuilla.
Mielestäni tärkein keino uuden huomisen rakentamisessa on yrittäjyyden ja yrittämisen aivan uudenlainen arvostus. Jo peruskoulusta lähtien lapsille tulee opettaa, että yrittäjä ei ole riistäjä, vaan tämän yhteiskunnan moottori. Jos yrittäjillä pyyhkii hyvin, niin koko yhteiskunnalla pyyhkii hyvin. Jos yrittäjillä menee huonosti, niin koko yhteiskunta on kuralla.
Meidän pitää tunnustaa ja hyväksyä lähtökohdaksi, että yrittäjälle on luotava/sallittava mahdollisuudet omaan taloudelliseen menestykseen. Jos yritys/yrittäjä onnistuu, niin menestyksestä pääsevät nauttimaan yrittäjän ohella myös muut kansalaiset ja koko yhteiskunta.
Tämä on tärkeää, koska taloudelliset kannusteet ovat tehokkaimmat uuden yritystoiminnan luomiseksi. Yrittäminen sisältää suuren taloudellisen riskin. Sen vastapainona pitää olla mahdollisuus myös taloudelliseen menestykseen. Jos näin ei ole, niin on ymmärrettävää, että esimerkiksi virkamiehen kahdeksantuntinen työpäivä ja riskitön ura houkuttelee.
Asennemuutoksen ohella tarvitaan myös yritystoiminnan edellytyksiä parantavia toimenpiteitä. Byrokratiaa on purettava ja kilpailukykyä rajoittavia esteitä on raivattava tehokkaasti. Nykyisen kataistrofihallituksen aikana kehityksen suunta on ollut tasan päinvastainen.
Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.