

Tulevaisuutta Suomessa: Robottiautoja ja ikääntymisen hidastamista
Elämän simulointia, robottiautoja ja elinten takaisinkasvatusta – utopiaa vai lähitulevaisuutta? Mitä ilmeisimmin jälkimmäistä, ainakin jos kysymykseen vastaa kansanedustaja Ville Vähämäki.
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäen johtama tulevaisuusvaliokunnan Radikaalit teknologiat -jaosto on teettänyt sataa uutta teknologiaa käsittelevän tutkimuksen. Tutkimus on Euroopan, ja jopa maailman tasolla ainutlaatuinen. Tutkimusryhmän muodostavat Risto Linturi, Osmo Kuusi ja Toni Ahlqvist.
– Tutkimuksessa on luotu radikaalien teknologioiden nelitasomalli, jonka avulla eri teknologioita voidaan pisteyttää ja niistä voidaan muodostaa erityyppisiä top-listauksia. Tarkoitus on päivittää listaa säännöllisesti ja etsiä listalla nousevia innovaatioita, Vähämäki kertoo.
Tutkimuksen tarkoituksena oli diplomi-insinööri Vähämäen mukaan luoda työkalu, jolla muun muassa pystyttäisiin kanavoimaan tuotekehitys ja tutkimusmäärärahat oikeisiin kohteisiin. Samalla löydettiin menetelmä, jonka avulla voidaan saada selville minkä innovaatioiden osalta valtion täytyy tukea yritystemme vientiä, ja minkä innovaatioiden osalta Suomessa täytyy panostaa kotimaisiin referensseihin.
Kansakunta tienhaarassa
Suomi oli vielä 2000-luvun taitteessa yksi teollisuuden ja teknologian ykkösmaita maailmassa. Näin ei enää ole.
– Maailma tuli vuona 2008 alkaneesta taantumasta hieman erilaisena takaisin. Vielä tuolloin olimme monella alalla maailman huipulla, mutta tänä päivänä monet tuotteemme ovat sellaisia mitä muut eivät halua ostaa, Vähämäki harmittelee.
Kysymys on Suomen vientiteollisuuden kohtalosta tulevassa maailmassa.
– Olemmeko nopeita omaksujia ja myymme teknologioita muille? Jos olemme liian hitaita, niin me jäämme ostajan osaan.
Radikaalien teknologioiden luettelo on henkeä salpaava. Alla on lueteltu joitakin tutkimuksen tuloksena saatuja teknologialistauksia.
Radikaalit teknologiset ratkaisut olennaisten vientivalmiuksien alueella:
– Yhteistyön ja yhteiskunnan pelillistäminen
– Robottiauto
– Tavaroiden 3D-tulostus
– Painettavat yms. halvat sensorit
– Nopeasti halventuva aurinkoenergia
– Henkilökohtainen oman kehon analysaattori
– Dementiaa ehkäisevä lääkitys
– Kevyet tehokkaat nopeasti ladattavat akut ja kondensaattorit
– Haptiset käyttöliittymät
– Liikkeisiin perustuvat käytönohjaimet
Radikaalit teknologiset ratkaisut kapeiden vientivalmiuksien alueella:
– Avoin data ja Big data
– Vapaasti organisoituva etätyö ja netissä muodostuvat organisaatiot
– Laajennetun todellisuuden välineet
– Oppimisen uudelleenorganisointi
– Tauteja, fysiologisia tiloja ja organismien ominaisuuksia nopeasti ja halvalla tunnistavat biosirut tai biosensorit
– Pilvilaskenta, massiivinen keskitetty data ja prosessointiteho
– Rutiininomainen kattava DNA-luenta
– Materiaalitutka
– Modulaarinen robotiikka
– Ympäristön reaaliaikainen 3D-mallinnus
Tieteellisesti kiinnostavimpien alueiden radikaalit teknologiset ratkaisut:
– Äärimmäisen tiheät, kvantti-ilmiöt huomioon ottavat prosessorit
– Tauteja, fysiologisia tiloja ja organismien ominaisuuksia nopeasti ja halvalla tunnistavat biosirut tai biosensorit
– Rutiinimainen kattava DNA-luenta
– Dementiaa ehkäisevä lääkitys
– Geenitietoon perustuvat lääkkeet
– Elämän simulointi solutasolla ja keinosolu
– Geenimuunnellut organismit monikäyttöisten materiaalien tuottajina
– Eliniän pidentäminen ja ikääntymisen hidastaminen
– Elinten korjaaminen ja takaisinkasvatus, soluviljely
– Nanohiilet suolan tai bakteerien poistossa ja muussa erotustekniikassa
Laboratorioprototyyppitason radikaalit lupaukset:
– Langaton siirto 2.5 terabittiä sekunnissa (vortex beam)
– Elämän simulointi solutasolla ja keinosolu
– Piezosähköiset energialähteet, kineettisen energian talteenotto
– Eliniän pidentäminen ja ikääntymisen hidastaminen
– Rakennusten 3D-tulostus
– Aivojen korjaaminen ja kykyjen kasvattaminen
– Tehokkaat kevyet aurinkopaneelit
– Materiaalin 3D-tulostus ja 4D-tulostus
– Elinten korjaaminen ja takaisinkasvatus, soluviljely
– Itseorganisoituva virtuaalimaailma verkon 3D-datasta
Innovaatioiden edistymistä seurataan vuosittain ja yllä olevia listauksia päivitetään tilanteiden muuttuessa.
– Tutkimuksen ideana on, että suomalaiset tutkimuslaitokset ja yritykset kiinnostuisivat näistä mahdollisuuksista. Sekä siitä, että sijoittajat ryhtyisivät rahoittamaan näitä innovaatioita, kuvaa tutkimustyötä johtanut Ville Vähämäki.
Asiasta lisää keskiviikkona Ylen A-studiossa.
SEPPO HUHTA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.