Valtiovarainvaliokunnan jäsen Ville Vähämäki (ps.) hämmästeli keskustelun aluksi SDP:n ryhmäpuheen suuria ristiriitaisuuksia. Hän ihmetteli, eivätkö SDP:n edustajat hyväksyneet leikkauksia viime vaalikaudella?

– Tämä hallitus ei jätä tekemättä eikä pudota kintaita. Mutta nyt olen hyvin hämmentynyt, kun kuuntelin SDP:n puhetta. Olitteko te ennen vaaleja valmiit hyväksymään nämä leikkaukset ja täällä puheessa nyt ette näitä hyväksy? Nyt haluan kysyä, olitteko te ennen vaaleja hyväksymässä nämä leikkaukset kokonaisuudessaan vai kuinka se oli, Vähämäki kysyi.

– Ja toisaalta ihmettelen työvähennysmallinne ideologisia valintoja. Kaksi aikuista ja kaksi lasta, toimihenkilöperhe, ansaitsevat 3500 euroa kuussa. Niin heille te olisitte antamassa vajaat 30 euroa kuussa käteen, mutta niille jotka ansaitsevat runsaat 2000 euroa kuussa, vain kympin. Voiko se näin päin olla, Vähämäki kysyi suuresti ihmetellen.

SDP:n Timo Harakka selitti asiaa viime torstaina, kun valtiovarainvaliokunta sai mietintönsä valmiiksi. Hän selitti SDP:n mallin antavan suurimman edun 40 000 euroa vuodessa tienaaville eli keskimääräisille toimihenkilöille.

– Ja minusta se on ihan oikein, Harakka totesi Suomen Uutisille.

Veli-Pekka Leskelä