Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki on jättänyt tänään kirjallisen kysymyksen työkyvyttömyyseläkkeiden myöntämisperusteista. Hän kysyy, millä hallitus voi varmistaa, että päätökset syntyvät puolueettomasti ja oikeudenmukaisesti.

– Kansaneläkelaki määrää, että työkyvytön on henkilö, joka ei pysty tekemään sairauden vuoksi tavallista työtään tai siihen verrattavaa työtä, jota voi pitää yksilölle sopivana. On käynyt kuitenkin ilmi, että eläkelaitokset epäävät päätöksiä sillä perusteella, että hakija voisi tehdä erilaisia tai kevyempiä töitä, Vähämäki sanoo.

Päätöksiä evätään jopa näkemättä hakijaa

Vähämäki haluaa selvittää, onko lain hengen mukaista, että eläkelaitokset voivat evätä päätöksiä suosittamalla erinäisiä muita töitä hakijalle. Tällaisia suosituksia voidaan tehdä Vähämäen mukaan jopa näkemättä hakijaa.

– Työ on aina arvokasta ja uudelleenkoulutus on luonnollista muuttuvilla työmarkkinoilla, mutta tällainen sanelu tuntuu sairaiden ihmisten kohdalla kiusanteolta.

Epäpätevät tahot hylkäävät hakemuksia

Ongelma Vähämäen mukaan on myös se, että lääketieteellisesti epäpätevät tahot hylkäävät hakemuksia, joissa on kaikki tarvittavat todistuksen lääkärin b-lausuntoa myöten.

– Voidaanko tietää, mikä työ kansalaiselle sopii näkemättä häntä, ja voidaanko hakijalle suositella sellaisia töitä, joista hänellä ei ole mitään kokemusta? Vähämäki ihmettelee.

Työuralle arvokas päätös

Eläkepäätöksillä on Vähämäen mukaan myös huomattava vaikutus julkiseen talouteen.

– Nyt todellisuudessa sairaseläkkeelle kuuluvat henkilöt voivat roikkua vuosia yhteiskunnan tulonsiirroilla. Näinä aikoina on todella tarkkaan arvioitava, onko järjestelmä yksilölle ja yhteiskunnalle reilu. Työura on arvokas ja sille pitää antaa myös arvokas päätös.

SUOMEN UUTISET