

Vähämäki: Toteutuuko sairaseläkepäätöksissä oikeus ja läpinäkyvyys?
Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki on jättänyt tänään kirjallisen kysymyksen työkyvyttömyyseläkkeiden myöntämisperusteista. Hän kysyy, millä hallitus voi varmistaa, että päätökset syntyvät puolueettomasti ja oikeudenmukaisesti.
– Kansaneläkelaki määrää, että työkyvytön on henkilö, joka ei pysty tekemään sairauden vuoksi tavallista työtään tai siihen verrattavaa työtä, jota voi pitää yksilölle sopivana. On käynyt kuitenkin ilmi, että eläkelaitokset epäävät päätöksiä sillä perusteella, että hakija voisi tehdä erilaisia tai kevyempiä töitä, Vähämäki sanoo.
Päätöksiä evätään jopa näkemättä hakijaa
Vähämäki haluaa selvittää, onko lain hengen mukaista, että eläkelaitokset voivat evätä päätöksiä suosittamalla erinäisiä muita töitä hakijalle. Tällaisia suosituksia voidaan tehdä Vähämäen mukaan jopa näkemättä hakijaa.
– Työ on aina arvokasta ja uudelleenkoulutus on luonnollista muuttuvilla työmarkkinoilla, mutta tällainen sanelu tuntuu sairaiden ihmisten kohdalla kiusanteolta.
Epäpätevät tahot hylkäävät hakemuksia
Ongelma Vähämäen mukaan on myös se, että lääketieteellisesti epäpätevät tahot hylkäävät hakemuksia, joissa on kaikki tarvittavat todistuksen lääkärin b-lausuntoa myöten.
– Voidaanko tietää, mikä työ kansalaiselle sopii näkemättä häntä, ja voidaanko hakijalle suositella sellaisia töitä, joista hänellä ei ole mitään kokemusta? Vähämäki ihmettelee.
Työuralle arvokas päätös
Eläkepäätöksillä on Vähämäen mukaan myös huomattava vaikutus julkiseen talouteen.
– Nyt todellisuudessa sairaseläkkeelle kuuluvat henkilöt voivat roikkua vuosia yhteiskunnan tulonsiirroilla. Näinä aikoina on todella tarkkaan arvioitava, onko järjestelmä yksilölle ja yhteiskunnalle reilu. Työura on arvokas ja sille pitää antaa myös arvokas päätös.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vähämäki paljasti SDP:n hämäyksen

Vähämäki: Sähköverkon myynti oli virhe – demarit voivat katsoa peiliin
Viikon suosituimmat

Jussi Halla-aho: Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua ristiin, niin kyllä se on aika ruhtinaallinen vaihtoehto
Ruotsi on yhteiskunnallinen laboratiorio, joka kertoo millaista Suomessa on parinkymmenen vuoden kuluttua. Kannustimet kotoutumiseen puuttuvat, kun valtio toteuttaa kotoutumisen tulijan puolesta. Jussi Halla-aho kehottaa kaikkia pohtimaan asioita maahanmuuttajan näkökulmasta. Suomi on kaukomailla todellisessa puutteessa elävän näkökulmasta uskomaton onnela.

Teemu Keskisarjan kolumni: Käykää valtamedian kimppuun aktivismin asein

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Halla-aho: Venäjä on valtioksi naamioitunut huoltoasema, mutta Kiina on aivan toista luokkaa ja systeemitason uhka
Länsimaat ovat jo kerran lähimenneisyydessä menneet ansaan eikä sen soisi tapahtuvan toiste. Jos Kiinan mahdollisiin imperialistisiin toimiin jouduttaisiin reagoimaan pakotteilla, se tietäisi länsimaille katastrofia, pohtii Jussi Halla-aho laajassa haastattelussaan Kuuntelija-podcastissa. Afrikka ei sitten ole enää mahdollinen uhka, vaan väestökehityksen epätasapaino ja siitä johtuva muuttopaine on pakko ottaa todesta jo nyt.

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Suomen puolustusministeriön sisäänkäynnin sotkenut Palestine Action -järjestö kielletään Britanniassa terroristijärjestönä – aktivistit tekivät perjantaina vakavan rikoksen sotilasalueella
Sama kansainvälinen aktivistiryhmä Palestine Action, joka sotki Suomen puolustusministeriön pääsisäänkäynnin Helsingissä vaaleanpunaisella maalilla kesäkuun alussa, listattiin terroristijärjestöksi Iso-Britanniassa.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.