
Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
WASHINGTON | Presidentti Donald Trumpin hallinto on ilmoittanut aikovansa pyytää kongressia lopettamaan kaiken liittovaltion rahoituksen National Public Radiolle (NPR) ja Public Broadcasting Servicelle (PBS). Ehdotus on osa laajempaa 9,3 miljardin dollarin leikkauspakettia, joka sisältää myös muita budjettivähennyksiä. Asiasta kirjoittavat muun muassa Washington Post, NPR ja New York Post.
Valkoisen talon budjettijohtaja Russ Voughtin laatimassa muistiossa ehdotetaan 1,1 miljardin dollarin jo myönnetyn rahoituksen peruuttamista Corporation for Public Broadcastingilta (CPB), joka toimii NPR:n ja PBS:n pääasiallisena rahoittajana. Muistiossa CPB:tä syytetään ”pitkäaikaisesta konservatiivivastaisesta puolueellisuudesta”.
Voughtin muistion mukaan NPR:n toimitusjohtaja Katherine Maher oli aiemmin kutsunut Trumpia ”fasistiksi” ja ”häiriintyneeksi rasistiksi” – lausuntoja, joita Maher kertoi myöhemmin katuneensa. Lisäksi muistiossa viitataan PBS:n ohjelmiin, joissa esiintyy transsukupuolisia hahmoja.
Voughtin mukaan kyse ei ole pelkästään ”vasemmistolaisesta indoktrinaatiota, vaan pahemmasta. ”Ne ovat olleet etulinjassa kulttuurillisessa pyrkimyksessä jakaa kansaa woke-ideologian pohjalta — ilmiössä, joka on aiheuttanut valtavasti ongelmia viimeisten neljän vuoden aikana.”
”NPR ja PBS, kaksi hirvittävää ja täysin puolueellista alustaa… niiden rahoitus pitäisi lakkauttaa kongressin toimesta välittömästi,” Trump kirjoitti Truth Socialissa 27. maaliskuuta.
Sekä NPR että PBS saavat rahoituksensa useista lähteistä, mukaan lukien säätiöiltä, mainostuloista ja vapaaehtoisista lahjoituksista, joten liittovaltion rahoituksen päättyminen ei todennäköisesti keskeytä niiden toimintaa. Kuitenkin erityisesti pienemmät paikalliset asemat, jotka ovat riippuvaisempia CPB:n tuesta, saattavat kohdata haasteita.
Ehdotuksen virallinen esittäminen kongressille tapahtuu pääsiäistauon jälkeen, minkä jälkeen edustajainhuoneella ja senaatilla on 45 päivää aikaa hyväksyä tai hylätä suunnitelma. Valkoinen talo uskoo saavansa ehdotuksen läpi yksinkertaisella enemmistöllä molemmissa kamareissa.
Trumpin hallinto on aiemminkin yrittänyt leikata julkisen yleisradiotoiminnan rahoitusta. Vastaava ehdotus tehtiin myös vuonna 2018, mutta se kaatui senaatissa niukasti äänin 50–48.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Russ Vought Corporation for Public Broadcasting Public Broadcasting Service National Public Radio PBS CPB NPR Donald Trump
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää