
Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
WASHINGTON | Presidentti Donald Trumpin hallinto on ilmoittanut aikovansa pyytää kongressia lopettamaan kaiken liittovaltion rahoituksen National Public Radiolle (NPR) ja Public Broadcasting Servicelle (PBS). Ehdotus on osa laajempaa 9,3 miljardin dollarin leikkauspakettia, joka sisältää myös muita budjettivähennyksiä. Asiasta kirjoittavat muun muassa Washington Post, NPR ja New York Post.
Valkoisen talon budjettijohtaja Russ Voughtin laatimassa muistiossa ehdotetaan 1,1 miljardin dollarin jo myönnetyn rahoituksen peruuttamista Corporation for Public Broadcastingilta (CPB), joka toimii NPR:n ja PBS:n pääasiallisena rahoittajana. Muistiossa CPB:tä syytetään ”pitkäaikaisesta konservatiivivastaisesta puolueellisuudesta”.
Voughtin muistion mukaan NPR:n toimitusjohtaja Katherine Maher oli aiemmin kutsunut Trumpia ”fasistiksi” ja ”häiriintyneeksi rasistiksi” – lausuntoja, joita Maher kertoi myöhemmin katuneensa. Lisäksi muistiossa viitataan PBS:n ohjelmiin, joissa esiintyy transsukupuolisia hahmoja.
Voughtin mukaan kyse ei ole pelkästään ”vasemmistolaisesta indoktrinaatiota, vaan pahemmasta. ”Ne ovat olleet etulinjassa kulttuurillisessa pyrkimyksessä jakaa kansaa woke-ideologian pohjalta — ilmiössä, joka on aiheuttanut valtavasti ongelmia viimeisten neljän vuoden aikana.”
”NPR ja PBS, kaksi hirvittävää ja täysin puolueellista alustaa… niiden rahoitus pitäisi lakkauttaa kongressin toimesta välittömästi,” Trump kirjoitti Truth Socialissa 27. maaliskuuta.
Sekä NPR että PBS saavat rahoituksensa useista lähteistä, mukaan lukien säätiöiltä, mainostuloista ja vapaaehtoisista lahjoituksista, joten liittovaltion rahoituksen päättyminen ei todennäköisesti keskeytä niiden toimintaa. Kuitenkin erityisesti pienemmät paikalliset asemat, jotka ovat riippuvaisempia CPB:n tuesta, saattavat kohdata haasteita.
Ehdotuksen virallinen esittäminen kongressille tapahtuu pääsiäistauon jälkeen, minkä jälkeen edustajainhuoneella ja senaatilla on 45 päivää aikaa hyväksyä tai hylätä suunnitelma. Valkoinen talo uskoo saavansa ehdotuksen läpi yksinkertaisella enemmistöllä molemmissa kamareissa.
Trumpin hallinto on aiemminkin yrittänyt leikata julkisen yleisradiotoiminnan rahoitusta. Vastaava ehdotus tehtiin myös vuonna 2018, mutta se kaatui senaatissa niukasti äänin 50–48.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Russ Vought Corporation for Public Broadcasting Public Broadcasting Service National Public Radio PBS CPB NPR Donald Trump
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.