Korruptoituneen hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat jälleen leimahtaneet ilmiliekkeihin Irakissa. Turvallisuusjoukot ampuivat Nasiriyahin kaupungissa hengiltä ainakin 13 mielenosoittajaa torstaina aamulla, kertovat paikalliset lääkärit. Kaupunkiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto.

Myös muualla Etelä-Irakissa on ollut levotonta. Najafin kaupungissa mielenosoittajat tuikkasivat tuleen Iranin konsulaatin ja huusivat samalla Iranin vastaisia iskulauseita. Konsulaatin henkilökunta oli ehditty evakuoida ennen suurimman rähinän alkamista.

Sotilaat kaduille

Irakin hallitus on päättänyt suitsia levottomuuksia sotilaista muodostettujen ”kriisijoukkojen” avulla. Kriisiryhmät ilmestyvät kaduille pahimmissa levottomuuspesäkkeissä Etelä-Irakissa sekä pääkaupunki Bagdadissa.

Lokakuun alussa käynnistyneissä mielenilmauksissa on kuollut yli 350 ihmistä ja haavoittuneita on yli 15 000. Vihaiset kansalaiset vaativat loppua työttömyydelle ja korruptiolle sekä retuperällä olevan julkisen hallinnon uudistamista. Mielenosoittajat vaativat hallituksen eroa.

Puolustusministeri tulilinjalla

Irakin shiiajohtoisen hallituksen takapiruna häärii tiettävästi Iranin vallankumouskaartin nokkamies, kenraali Qassem Suleimani.

Irakin hallituksen ehkä tunnetuin jäsen puolestaan on puolustusministeri Najah al-Shammari, jonka asumis- ja sosiaalitukien nostamiseen liittyviä epäselvyyksiä tutkitaan parhaillaan Ruotsissa. Hänellä on mahdollisesti ollut keskeinen rooli myös Irakin mielenosoitusten verisessä taltuttamisessa.

SUOMEN UUTISET