Ruotsidemokraattien maapäivät teki saman ratkaisun kuin joka kerta vuodesta 2006: Jimmie Åkesson valittiin puolueen puheenjohtajaksi. Nyt Åkessonilla on edessään rankempi savotta, sillä puolueen kannatus on notkahtanut pitkän nousuputken jälkeen ja ensi syksynä edessä ovat valtiopäivävaalit.

Kiitospuheessaan Jimmie Åkesson hyökkäsi voimakkaasti gallupkannatustaan nostanutta kokoomusta vastaan ja kehotti kyseisen puolueen johtoa ”olemaan uskomatta liikoja” tulevasta vaalivoitostaan ja ruotsidemokraattien tuesta hallitusneuvotteluissa.

Ruotsidemokraatit ovat menettäneet kannatustaan juuri kokoomukselle, joka vaihtoi puheenjohtajaansa jokin aika sitten.

– Ollaksemme rehellisiä, syksy ei mennyt aivan putkeen, luonnehti Åkesson puolueen tilaa.

Yleisradioyhtiö SVT:n mukaan Åkesson vertasi kokoomuksen nousua jalkapallojoukkueeseen, joka on juuri vaihtanut valmentajaa. Se on saanut uudesta johtajasta sekä ruotsidemokraattien pakolais- ja kriminaalipolitiikan ”häpeämättömästä kopioimisesta” hetkellisesti uutta puhtia.

– Kokoomuksen menestys ei tule kestämään, hän ennusti.

-Sama vanha porukka vetelee edelleen naruja puolueen kulisseissa.

Åkesson luonnehti puolueensa kannattajia vastuunsa tuntevaksi väeksi, joka haluaa vallan kahvaan tulevien vaalien myötä. Hän kehotti samaan hengenvetoon muita puolueita viimeinkin avaamaan keskusteluyhteyden ruotsidemokraattien kanssa.

Silminnähden tyytyväisen oloinen Åkesson valoi uskoa puolueen jäseniin ja sanoi ruotsidemokraattien olevan voittajia, tapahtuipa vaaleissa tai sitä ennen mitä hyvänsä.

Suomen Uutiset