Ruotsin politiikka on keskustelevaa ja erityisen keskustelevaa se on heinäkuun alun Almedalen-viikolla Gotlannissa. Erilaisia tilaisuuksia on tuhansia ja kaikki politiikan silmäätekevät ovat paidan ylänappi auki paikalla. Sunnuntaina päättyneissä turinoissa keskusteluttivat erityisesti lähestyvät vaalit ja Ruotsin yhteiskunnan turvallisuus, niin maan rajojen sisällä kuin sen ulkopuolella.

Tapahtumain runsaudesta ja toimittajain vähäisyydestä johtuen mielenkiintoisimmaksi tekniseksi ilmiöksi Almedalen-viikossa nousee se, että lähes kaikkia tilaisuuksia voi seurata suorana verkossa ja ne löytyvät tallennettuina medioiden sivuilta. Siinäpä se sitten onkin, lähetyksiä ei juuri pureta. Tukka pystyssä ja silmät kiiluen tehtyä analyysia on, mutta niukasti. Kokonaisuus jää erilaisten äänten sekamelskaksi, josta Erkkikään ei ota lopullisen selvää.

Poliitikot ovat Ruotsissa pakolaisvyöryn myötä heränneet siihen, että yhteiskunta menee menojaan ja virkamiehet sekä poliitikot seuraavat silmät pyöreinä, mitä maassa tapahtuu. Sosiaalinen media ja yksityiset huutavat äänet somen korvessa ovat kuitenkin saaneet jopa pääministeri Stefan Löfvenin lotkauttamaan korvaansa kansankodin hädälle: Maassa on lähiöitä, jotka muistuttavat enemmän maailman kriisipesäkkeitä kuin pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa.
Almedalenissa kaikki puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että asialle pitää tehdä jotakin.

Mutta mitä pitäisi tehdä ja kenen kanssa, se onkin sitten jo hankalampaa. Runsaan vuoden kuluttua pidettävät valtiopäivävaalit ovat kaikkien ajatuksissa, mutta ääneen niistä lausutaan kovin vähän. Uuteen hallitukseen on tunkua ja kumppaneita etsitään jo nyt. Ruotsin maltillinen kokoomus on menettänyt ääniä keskustalle ja ruotsidemokraatit on noussut keväällä Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi heti sosiaalidemokraattien jälkeen.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ilmoittikin Aftonbladet-median haastattelussa, että hänen ja keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööfin lähimmät avustajat ovat tavanneet ja keskustelleet asioista. Kuten Ruotsissa on tapana.

Erityisen kiinnostavaksi Ruotsin poliittisen tilanteen tekee Almedalenin jälkeen se, että ruotsidemokraatit ilmoittaa nyt olevansa työväenpuolue. Mallia on ilmeisesti haettu Suomen kokoomukselta.
Sosiaali- ja ruotsidemokraatit pystyisivät näillä näkymin muodostamaan yhdessä työväen enemmistöhallituksen syksyn 2018 vaalien jälkeen.

SUOMEN UUTISET