Eduskunnan 2. varapuhemiehellä Anssi Joutsenlahdella on yksinkertainen keino ensi vuonna jo 100 miljardin euron rajaa hipovaan Suomen valtionvelkaongelmaan:
– On otettava vähemmän velkaa. Se on lähtökohta, näinhän me toimimme yksityistalouksissakin. Myös rakenneuudistuksia on tehtävä. Valtiolla ja kunnilla suurimmat menot syntyvät henkilöstökustannuksista. Heille, jotka tekevät siellä perustöitä, on töitä, mutta turhat byrokraatit joutavat mennä, opastaa kansanedustaja ja Kankaanpään kaupunginvaltuutettu Anssi Joutsenlahti.

Säästöjäkin pitää tulla

Anssi Joutsenlahden mielestä ensimmäiseksi on kuitenkin otettava rahaa sieltä missä sitä on, eli EMU-puskureista:
– Olen Timo Soinin kanssa samoilla linjoilla, eli noista EMU-puskureista, joita on useita miljardeja, on otettava käyttöön yksi miljardi ja se on laitettava elvytykseen. Pienempiä säästöjä voidaan tehdä esimerkiksi karsimalla puoluetukea. Myös maahanmuuttopolitiikkaa on kiristettävä. On ripeästi selvitettävä maahantulijan oikeus jäädä tänne, eikä makuuttaa ihmisiä kuukausikaupalla ennen kuin he saavat tietää, jäävätkö vai lähtevätkö. Tarkastusresursseja on lisättävä, vaatii Joutsenlahti.

Nykysysteemi on hyvä

Syyskuussa 70 vuotta täyttävä varapuhemies ei kannata eläkeiän nostoa:
– Minusta meillä on nyt toimiva eläkkeellejäämisjärjestely. Nythän on mahdollisuus siihen, että eläkkeelle voi jäädä halutessaan jo 63-vuotiaana tai pidentää työuraansa aina 68 vuoteen saakka.
– Sen sijaan työssä viihtymistä ja jaksamista täytyy tukea niin nuorten kuin keski-ikäistenkin kohdalla. Sillä tavalla saamme lisää tehoja työelämään, kun turhat poissaolot jäävät pois. Meillä on viime vuosina ollut jatkuvasti 200-300 tuhatta työtöntä, ei meillä ole työvoimapulaa, eikä sitä kautta tarvetta eläkeiän nostolle, muistuttaa Anssi Joutsenlahti.

Seppo Huhta