Teknologiajätit Apple ja Google lyövät kerrankin hynttyyt yhteen ja kehittävät teknisen järjestelmän, jonka avulla viranomaiset voivat jäljittää koronavirustartuntoja kaikkialla maailmassa. Sovelluksen viisaus on siinä, että se perustuu Wired-sivuston mukaan kontakteihin ihmisten välillä, eikä paljasta heidän paikkatietojaan.

Googlen ja Applen systeemi perustuu Bluetooth-lähiverkon hyödyntämiseen ja sen avulla pystytään selvittämään, ketkä ovat olleet tekemisissä toistensa kanssa tai ylipäänsä toistensa välittömässä läheisyydessä. Ohjelmointirajapinta (API) hyödyntää sekä iOS- että Android -ympäristöjä ja se on näillä näkymin viranomaisten käytettävissä toukokuun puoliväliin mennessä.

Perustuu vapaaehtoisuuteen

Järjestelmä perustuu vapaaehtoisuuteen eli applikaatiota ei pakoteta kenenkään puhelimeen. Sovellusta hyödyntävä ja Covid-19-tartunnan saanut henkilö ilmoittaa sovelluksessa saaneensa taudin. Tämän jälkeen puhelimiin, jotka ovat olleet kyseisen henkilön puhelimen läheisyydessä, voidaan lähettää varoitus altistumisesta ja ohjeita jatkotoimenpiteistä.

Kaikki järjestelmän tarvitsemat tiedot säilötään anonyymeinä paikalliseen, käytännössä terveysviranomaisen hallinnassa olevaan pilvipalveluun. Ajatuksena on, että terveysviranomaiset voivat muuttaa esimerkiksi altistumisen määritelmää sovelluksessa sitä mukaa, kun ymmärrys viruksen leviämistavoista kasvaa.

Yksityisyys säilyy

Sovellus ei hyödynnä puhelimen GPS-paikkasignaalia, joten se turvaa yksilön tietosuojan ainakin tältä osin. Tekniset spesifikaatiot löytyvät täältä. API antaa sovelluksen hyödyntää puhelimen Bluetooth-radiotaajuista yhteyttä, jonka kantama on vajaat 10 metriä. Tämän säteen sisällä on se kontaktiverkko, josta sovellus on kiinnostunut.

Tartunnanjäljittäjiä on jo käytössä useammassa maassa. Singaporen TraceTogether on ladattu käyttäjien puhelimiin jo miljoona kertaa. Saksan ja Norjan omat sovellukset otettaneen käyttöön hetikohta pääsiäisen jälkeen. Presidentti Donald Trump on suhtautunut epäillen Apple-Google -järjestelmän yksityisyyden suojaan. Hän on kuitenkin luvannut, että asia tutkitaan.

SUOMEN UUTISET