Kaksikymmentäneljä EU-maan johtajaa ja kaksikymmentäviisi arabimaan johtajaa tapasivat Egyptissä. Tapaamisen tarkoitus oli tiivistää alueiden yhteistyötä. Osapuolilla on yhteisiä tavotteita, kuten terrorismin torjunta. Osapuolet haluavat myös tiivistää alueiden välistä kauppaa. Sen sijaan ihmisoikeuskysymyksissä juopa kulkee syvällä, Politico kirjoittaa.

Egyptin presidentti Abdel Fattah el-Sisi muistutti, että arabimaissa on tyystin erilainen poliittinen ja kulttuurinen todellisuus kuin Euroopassa. Hän puolusteli kuolemantuomiota sillä, että arabimaiden haasteet ovat terrorismin torjunnassa paljon suurempia kuin EU:ssa.

– Kun Belgiassa, Ranskassa tai missä tahansa muussa maassa tehdään terrori-isku niin puhumme vain yksittäisistä terrori-iskuista, el-Sisi sanoi ja jatkoi: ”Mutta terrori-iskuja on Egyptissä ollut viimeisen viiden vuoden aikana tuhansia. Onko teillä aavistustakaan, kuinka vaativaa tällaisten ongelmien hoitaminen on?”

El-Sisi painotti sitä, etteivät arabimaatkaan vaadi EU-maita palauttamaan kuolemantuomiota.

– Älkää tulko luennoimaan meille ihmisyydestä. Me olemme ihmisiä. Meillä on arvomme. Meillä on etiikkamme ja moraalimme. Ja teillä on oma etiikkanne. Teillä on oma moraalinne. Teillä on arvonne. Me kunnioitamme niitä ja teidän tulisi tehdä meille samoin, el-Sisi kertoi saaden valtavan suosionosoituksen arabimaiden toimittajilta.

Henri Alakylä