Plagiointikohu rönsyilee Marimekosta politikankin puolelle. Aiheeseen sopii mainiosti, että asialla on kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

Taloussanomat paljasti perjantaina, kuinka Arhinmäen Kansan Uutisissa julkaisema kolumni muistutti eräiltä osiltaan hämmästyttävästi Helsingin yliopiston poliittisen historian professorin Pauli Kettusen ajatuksia, jotka julkaistiin keskiviikkona Taloussanomissa Toivo Martikaisen kirjoittamassa artikkelissa ”Kun keskiluokka petettiin”.

Kolumnissaan Arhinmäki pohtii sitä, että samaan aikaan, kun monet menettävät työnsä yt-neuvotteluissa, taloudellinen eliitti kuten Stephen Elop tai Björn Wahlroos ovat irtautumassa yhteisestä todellisuudesta. Pauli Kettunen oli kertonut Taloussanomien artikkelissa näin:

– Tämä murtaa aika rajusti sitä, mistä yhteiskuntasopimuksessa sanotaan olevan kysymys. Keskiluokka joutuu totuttelemaan ajatukseen, että eliittiryhmät eivät kuulukaan enää ”meihin”, vaan edustavat globaalia kapitalismia kansallisen yhteiskunnan ulkopuolella, Kettunen päätteli Taloussanomissa.

Lähes täysin sama ajatus

Arhinmäki kirjoitti blogissaan perjantaina:

– Tämä murtaa rajusti sitä, mistä yhteiskuntasopimuksessa sanotaan olevan kysymys. Joutuvatko suomalaiset tottumaan ajatukseen, että eliittiryhmät eivät enää kuulukaan meihin vaan edustavat globaalia kapitalismia tuolla jossain?

Ministeri Arhinmäki pahoitteli plagiointiaan perjantaina Facebookissa näin:

– Kun lukee paljon tekstejä, jää niistä muhimaan myös ajatuksia. Jos viittaa jonkun ajatteluun, pitää se aina mainita. Olen tämän päivän kolumnissani tahattomasti lainannut professori Pauli Kettusta ilman, että olisin maininnut lähteen. Olen pahoillani siitä. Itse asiassa teksti olisi ollut vielä vahvempi, jos olisin viitannut professori Kettuseen. Toivottavasti tästä virheestä on se hyöty, että molempien ajatukset saavat lisää julkisuutta, Arhinmäki toivoo.

Marimekossa plagiointi johti potkuihin

Maanantaina Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila ilmoitti, että Marimekko lopettaa yhteistyön suunnittelija Kristina Isolan kanssa, jonka plagiointitapauksesta yhtiötä riepotelleet jäljittelykohut saivat alkunsa viime keväänä. Isola oli kopioinut Metsänväki-kankaan ukrainalaisen kansantaiteilijan Maria Primatshenkon työstä. Isola tunnusti plagioinnin ja pyysi anteeksi. Ihamuotila totesi maanantaina, ettei asiaa voi antaa anteeksi ja yhteistyön lopettamisesta sovittiin yhdessä.

Nähtäväksi jää, miten plagiointikohussa käy kulttuuriministerin tapauksessa hallituksessa.

(Lähteet: Helsingin Sanomat, Taloussanomat, Kansan Uutiset  ja Paavo Arhinmäen blogi)

VELI-PEKKA LESKELÄ