Uusi sosiaalidemokraattinen peruspalveluministeri Susanna Huovinen esittää oluen myynnin kieltämistä kaupoissa ja sen myynnin sallimista vain Alkoissa.
Perussuomalaisen kansanedustaja Ari Jalosen mielestä tuo toimi tietäisi vain lisää ongelmia:
”Alkoholin kulutus Suomessa tuskin laskisi. Sitä kannettaisiin sitten entistä enemmän halvemman alkoholiverotuksen maista, kuten Virosta. Lisäksi lähikaupat ja kyläkaupat menettäisivät varsinkin kesäaikaisen sisäänheittotuotteensa, asiointi kun siirtyisi suuriin kauppakeskuksiin ja marketteihin, joissa on Alko. Tämä taas tietäisi lähi- ja kyläkauppojen konkursseja ja lisää työttömiä”, vakuuttaa Jalonen.

Kaupoille ja ravintoloille erilainen verotaso

Suomalaiset ovat ’kossukansaa’ ja näyttää siltä, ettei tilanne muuksi muutu, vaikka aktiivista raittiustyötä – vähättelemättä sen arvoa – on tehty toistasataa vuotta.
Ari Jalonen kuitenkin näkee, että juomatottumuksia voidaan muuttaa:
”Pitkään on odotettu suomalaisen juoma- ja ravintolakulttuurin mannereurooppalaistumista. Tämä voitaisiin saavuttaa luomalla alkoholiverotukseen kaksi luokkaa. Kaupoissa myytävien alkoholituotteiden veroprosentti voitaisiin pitää nykyisellä tasolla, mutta ravintoloissa myytävän alkoholin verotus olisi huomattavasti kaupan tasoa alhaisempi.
”Tämä mahdollistaisi alkoholin kulutuksen hyvän ruuan ja seuran merkeissä. Lisäksi ravintoloiden ruoka-asiakaspiirin laajentuessa sillä olisi positiivinen vaikutus myös työllisyyteen”, maalaa kansanedustaja.

Pienpanimot ja viinitilat tasa-arvoisiksi

Jalonen näkee ongelmana myös viinitilojen ja pienpanimoiden keskinäisen epätasa-arvoisuuden:
”Nykylaki sallii sen, että viinitiloilla on oikeus myydä tuotteitaan niillä vieraileville asiakkaille. Minun mielestäni myös Suomessa viinitiloja ja pienpanimoita pitäisi kohdella samalla tavalla, eli samat oikeudet niin pienpanimoille kuin viinitiloillekin, mikä muualla Euroopassa on nykypäivää”, muistuttaa Jalonen.

Seppo Huhta