Tuoreen OECD:n tutkimuksen mukaan Suomi on maailman 12. paras maa elää. Läntisten teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD tutkimuksessa Suomi on jäänyt kärkitusinan hännänhuipuksi. Parhaaksi maaksi on noussut Australia. Pohjoismaista Ruotsi on kakkonen, Norja neljäs, Tanska seitsemäs ja Islanti yhdeksäs.

Kansanedustaja Ari Jalosen mielestä Suomen nousu takaisin ”mitalikantaan” edellyttää yhteen hiileen puhaltamista.

– Talkoita on tehtävä jokaisella elämän alueella. Varsinkin kun esimerkiksi EU:n rikkidirektiivi heikentää asemaamme suhteessa muihin pohjoismaihin. Suomalaisten on nyt tehtävä yhteistyötä, nyt ei auta kyräillä, Jalonen opastaa.

Jalosen mielestä Suomi ei voi jäädä odottelemaan, että globaali talousnousu alkaa tai eurooppalaisten vientimarkkinat kirkastuvat. On luotettava omiin voimiin.

– Työllisyysasetta on kohennettava. Kotimainen kysyntä on saatava nousuun. Me emme voi odottaa, että vienti alkaa vetää. Myös Venäjän markkinoihin on kiinnitettävä huomiota entistä enemmän.

OECD:n tutkimuksen mukaan suomalaiset kyllä luottavat poliittiseen järjestelmäänsä, mutta äänestysinto laskee koko ajan. Jalosella on lääke tähänkin vaivaan:

– Poliitikot voisivat vihdoinkin ruveta pitämään kiinni lupauksistaan. Esimerkiksi EU ja euro-asioissa perussuomalaiset olivat realisteja ja kertoivat miten vaalien jälkeen toimitaan. Myös Kokoomus ja RKP pitivät kiinni linjastaan eli yltiöoptimistaan. Sen sijaan muut puolueet eivät ole tässäkään kysymyksessä pitäneet kiinni lupauksistaan. Ja se täytyy muistaa, että vain äänestämällä voi vaikuttaa.

Suomen parhaiksi avuiksi OECD:n tutkimus selvitti opetuksen korkean tason ja yleisen turvallisuuden.
Tutkimuksessa oli mukana 34 länsimaata sekä Venäjä ja Brasilia.

SEPPO HUHTA

Tagit