Eduskunnan sotea setvivä valiokunta pääsi vihdoin lomalle, mutta tunnelmat olivat hyvästä säästä huolimatta harvinaisen kireät. Hallituspuolueet järjestivät viime hetken kahinan kirjelmöimällä valiokunnan puheenjohtajasta Krista Kiurusta. Valiokunnan perussuomalainen jäsen Arja Juvonen avaa taustoja.

Kuusi hallituspuolueisiin kuuluvaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan kansanedustajaa syytti tänään valiokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.) siitä, että hän olisi käyttänyt asemaansa viivyttelyyn. He tekivät asiasta kantelun puhemiesneuvostolle. Asiasta kertoi HS.

Kantelun tehneet viisi keskustan ja yksi sinisten kansanedustajaa moittivat Kiurua vääristä menettelytavoista, muun muassa äänestysten eväämisestä.

Oppositio on paheksunut kirjelmää.

– Puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.) kohtaan esitetyt syytökset ovat kohtuuttomia. Hallituspuolueiden edustajien tämänpäiväinen kirjelmöintinäytelmä oli raukkamaista, valiokunnan jäsen Arja Juvonen (ps.) toteaa.

Valiokunnan jäsen, vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto kertoi HS:lle olevansa pettynyt kantelun tehneisiin edustajiin ja nimitti kirjelmää ”matalamieliseksi toiminnaksi.”

Hallitus ajaa sotea kiihtyneessä tilassa

Juvonen muistuttaa hallituksen antaneen tekohengitystä sotelle heinäkuun ylimääräisen viikon, jonka valiokunta istui tunnollisesti.

– Hallitus ilmeisesti kuvitteli, että valiokunnasta tulee kesällä lomalaitumille kaipaavia lampaita, jotka eivät pidä kansalaisten ja Suomen puolia vaan kumileimasimena ”laskee” liukuhihnalta soteuudistuksen ja valinnanvapauslain läpi ilman kritiikkiä tai perusteellista käsittelyä. Tämä käsitys oli väärä, työt tehdään huolella ja vastuullisesti.

Juvonen kertoo hallituspuolueiden ajavan sotea kiihtyneessä tilassa eteenpäin.

– He eivät korvansa lotkauta sille, että valiokunnalta puuttuu vielä lakiesityksiin liittyvää vastinemateriaalia. Myös asiantuntijoita on ollut vaikea saada paikalle kuultavaksi kesäaikaan. Kiire on ollut pakottavaa ja se on syönyt valiokunnan työrauhaa.

Hän muistuttaa hallituksen lähteneen soteleikkiin kevyesti, mutta leikille tulikin loppu perustuslakivaliokunnassa.

– Perustuslakivaliokunnan lausunnossa nousi esiin lukuisia korjaamista vaativia asiakohtia. Tätä korjaustyötä vastuuvaliokunta, sosiaali- ja terveysvaliokunta, ei sitten saisikaan tehdä rauhassa.

– Sotelakien lainvalmistelu on ollut ilmeisen kiireistä, joka on vaikuttanut myös laatua heikentävästi. Välillä tuntuu, että monissa kohdissa on kuin kokeiltu kepillä jäätä, että kantaako. No ei kanna, hallituksen jää tulee pettämään syksyllä. Pääministerin ilmoitus oli vasta alkusoittoa. Hallitus on poistanut muun muassa asiakassetelin sitovuuden, joka on kerrassaan uskomatonta. Tämäkin tulee vielä bumerangina takaisin syksyllä.

– Paniikkinappulaa painetaan silloin, kun peli on menetetty. Valiokunnan opposition toimintaa ja valiokunnan toimintakykyä arvostellessaan hallitus kompastuu omiin kengännauhoihinsa. Ja se lento ei ole kaunista katseltavaa. Paniikissa voi mennä toimintakyky ja se on mennyt hallitukselta, ei sosiaali- ja terveysvaliokunnalta.

Juvonen painottaa, että perustuslakivaliokunnan vastine oli vahva, ja sitä on kaikkien noudatettava, sosiaali- ja terveysvaliokunnankin.

– Valinnanvapauslain korjaukset on tehtävä huolella. Perustuslakivaliokunta käy sosiaali- ja terveysvaliokunnan laatiman mietinnön sen valmistumisen jälkeen läpi vielä kertaalleen. Heidän pöydälleen ei tule lähettää mitään keskeneräistä tekelettä. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan vastuu tässä asiassa on suuri.

Miten iäkkäiden on tarkoitus pärjätä ”nettisotella”?

Juvonen kertoi tänään muitakin terveisiä valmisteilla olevasta sotesta. Hän on huolissaan siitä, että kansalaisia lykitään enenevissä määrin nettipalveluiden käyttäjiksi.

– Suuri muutos on tuomassa sotekeskuksia, sekä julkista että yksityistä. On tulossa asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti. On tulossa valinnanvapaus, joka saa kaiken kuulostamaan helpota, sujuvalta ja vaivattomalta. Kansalaiselle annetaan lupausta mahdollisuudesta valita, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.

– Kansalaisten tulisi kyetä vertailemaan ja arvioimaan täysin uudella tavalla palveluja. Ikääntyneen tulisi kyetä tekemään valintaa muun muassa hoivapaikan valitsemisen kanssa. Miten ihmeessä ne henkilöt, joilla ei ole yhteyttä sähköiseen maailmaan ja tietotekniikkaan näitä valintoja tekee? Palveluntuottajista tulisi saada erilaista vertailutietoa, mutta miten ja mistä esimerkiksi ikääntynyt henkilö tätä tietoa saa? Miten soteuudistuksessa turvataan niiden tilanne, jotka eivät osaa tai kykene toimimaan soteviidakon keskellä, Juvonen kysyy.

Valiokunta jatkaa soten käsittelyä elokuussa.

SUOMEN UUTISET