

MATTI MATIKAINEN
Syrjäytyneen tarina: ”Ruokaa ei ole varaa ostaa, joten se täytyy varastaa”
Yhä useampi suomalainen on vailla vakinaista asuntoa. Kohtuuhintaisten asuntojen pula näkyy suoraan asunnottomuuden kasvuna. Ongelma on erityisen vakava pääkaupunkiseudulla ja suurten kaupunkien ympäristössä.
– Mua ottaa päähän, kun mua katsotaan kuin halpaa makkaraa, asunnoton Antti myöntää.
Väkevän elämän jäljet näkyvät vajaa nelikymppisessä Antissa. Nuhruisten vaatteiden lisäksi hänen vasemman kämmenselkänsä arpi näkyy selvästi. Se on vielä arka puukotuksen jäljiltä.
– On mua myös ammuttu ja hakattu. Viimeiseksi emäntäni (Nea) ex-mies. Puolustin naistani, niin kuin kuka tahansa tekisi, hän kertoo.
Kadulla Antti on asunut viimeisten kuuden vuoden aikana useasti.
– Välillä on ollut jotain kaverien kämppiä käytössä, mutta suurimmaksi osaksi olen joutunut majoittumaan pesutuvissa ja rappukäytävissä.
Kello kymmenen jälkeen
Antin mukaan taloyhtiön pesula on kodittomalle huonoista vaihtoehdoista se paras, varsinkin talvella.
– Parempi nahkean kostea ilma kuin 30 asteen pakkanen, hän sanoo.
Antti kertoo, että tavallisesti taloyhtiöiden sähkölukko sulkee pesulan oven kello 22 jälkeen, jolloin tupa on lähes varmasti tyhjä – jollei joku muu kaveri ole sinne jo eksynyt.
– Viime talvena sain usein majoituttua yhden tutun “entisen kodittoman” taloyhtiön pesulassa. Hän jätti pesuharjan varren oven rakoon, jotta pääsin livahtamaan sisään yhdessä emäntäni kanssa, Antti kuvailee.
Kadulla on oma hierarkiansa
Haastattelun aikana Antti kaivaa hupparinsa sisältä metallisen pampun, jota hän käyttää, jos tilanne sitä vaatii. Kadulla on oma hierarkiansa. Ajoittain majapaikoista ja alkoholijuomista syntyy kiistaa. Antti kertoo olevansa vahvoilla.
– Helpompi täällä kadulla on pärjätä kuin linnassa. Mua kunnioitetaan, sillä maineeni tiedetään. Ruma elämä on ottanut paljon, mutta antanut mulle myös keinot selviytyä, hän luonnehti kymmennen vuoden mittaista vankila-aikaansa.
– Tällä hetkellä olen jokseenkin ylpeä siitä, että olen pysynyt kuusi vuotta pois linnasta. Pelkään kuitenkin, että tilanne ei ole pysyvä. Jos en pian saa rahaa, joudun rahoittamaan elämääni taas pirikaupalla, hän sanoo vakavana.
Vankilakierre vei mukanaan
Vankilakierre imaisi Antin parikymppisenä. Sitä ennen Antti eli satakuntalaisesssa pikkukaupungissa tavallista nuoren elämää. Hän pelasi jääkiekkoa ja harrasti yleisurheilua.
Antin mukaan jokin vaan meni pieleen ja kerta toisensa jälkeen “ryhdistäytymisestä” tuli hankalampaa. Ensimmäinen tuomio tuli tapon yrityksestä.
– Sen jälkeen urani on kulkenut Jokelan, Riihimäen, Kakolanmäen, Sörnäisten ja Katajanokan läpi. Tuomiot ovat tulleet niin huumausaineiden myynnistä kuin väkivaltaisista teoista, hän sanoo.
Kuun alku – rahat meni jo
Antti saa toimeentulotukea, josta pakollisten vähennysten jälkeen jää käteen 95 euroa koko kuukauden menoihin; ruokaan, puhelinlaskuun ja muihin tavallisiin arjen kuluihin.
– 95 euroa riittää muutaman tunnin. Ensin maksan velat kavereille ja loppurahalla ostan prepaid-aikaa puhelimeen, hän kertoo.
Rahattomana Antin päivät kuluvat huonosti. Työnhakuun ei ole aikaa, sillä arki kuluu selviytymiseen. Ruokaa ei ole varaa ostaa, joten se täytyy varastaa.
– Juoksumokan eli ilmaisen pahvikahvin saa näppärästi mukaan aamuruuhkaiselta kioskilta. Tietyissä ruokakaupoissa on keskipäivällä sopivasti porukkaa, joten lounastarpeetkin saa helposti mukaan. Usein kuitenkin ostan jotain halpaa epäilyn hälventämiseksi, hän kertoo.
Haastateltujen nimet on muutettu. Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 13/2014 -lehdessä.
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää