Maaliskuun 20. päivänä Euroopan yli pyyhkäisee auringonpimennys, joka aiheuttaa sähkönsiirrolle ennennäkemättömän rasituskokeen. Erityishuomiota on kiinnitetty Saksan energiapolitiikkaan, koska maa on lähtenyt voimakkaasti tukemaan uusiutuvaa energiaa.

Vuonna 1999 Euroopan sähköstä vain 0,1 prosenttia tuotettiin aurinkovoimalla. Nykyään aurinkovoiman osuus Euroopassa on 10,5 prosenttia kaikesta energian tuotannosta. Eurooppalaiset maat ovat tukeneet järein korvauksin uusiutuvan energian tuotantoa, ja se on sysännyt aurinkovoimankin käytön reippaaseen kasvuun.

Auringonpimennys pyyhkäisee Euroopan ylitse maaliskuun 20. päivän aamuna, ja se kestää nelisen tuntia. Pimennys on nähtävissä kauttaaltaan Euroopassa, talouslehti Financial Times kertoo.

Hankalaksi asian tekee se, että sähkönsiirtojärjestelmien tulee pystyä valjastamaan varavoimaa nopeassa tahdissa. Lisäksi energian kulutus kasvaa työpäivän alkaessa.

Mikäli auringonpimennysaamuna on kirkas ja aurinkoinen keli, sähkönsiirron rasitus kasvaa entisestään. Sähkönsiirtojärjestelmän tulee pystyä lyhyessä ajassa omaksumaan tuolloin ensin 10 gigawatin pudotus, ja pimennyksen päättyessä 15 gigawatin kasvu.

Tutkijat odottavat mielenkiinnolla järjestelmän kestävyyttä. Samalla se antaa heille vilkaisun tulevaisuuden haasteisiin etenkin, jos aurinkovoiman osuus jatkaa kasvamistaan.

Henri Myllyniemi