

Matti Matikainen
“Britannia ei uppoa mereen, vaikka Brexit tulisi”
Brittien juhannus eli tulisen tiukka Brexit-äänestys nousi odotetusti pääasiaksi ministerien kyselytunnilla perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa Lahdessa. Puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini arveli mahdollisen brittien eron heiluttavan pörssejä, mutta brittien kuitenkin pärjäävän vapailla markkinoilla.
– Missä EU, siellä ongelma. Se kertoo paljon EU:n tilanteesta, että suurin sotilasmahti, toiseksi suurin nettomaksaja ja toiseksi suurin talous järjestää äänestyksen EU-jäsenyydestä. Jos britit päättävät erota torstaina 26:ntena kesäkuuta me heräämme uuteen aikaan, Soini aloitti.
Pörssi varmaan syöksyisi aluksi
– Todennäköisesti asiat menisivät ensin sekaisin, pörssi laskisi. Mutta pelottelu siitä, että Britannia uppoaisi mereen, ei pidä paikkaansa. Suomelle olisi huono asia, jos he lähtevät ja me jäämme. Mutta jos koko EU menee uusiin puihin, se on hyvä. Muuten meidän maksumme kohoavat, Soini puntaroi.
Suomelle olisi haitaksi, jos menettäisimme yhteistyökumppanin ja suuren voiman, joka edes vähän pitää järkeä EU:ssa siten, että se vastustaa liittovaltiokehitystä, jota muut läheiset maat, Saksa, Ranska, Hollanti ja Ruotsi mielellään edistävät.
– On nähty kuinka Neuvostoliitto, natsi-Saksa, Frankkien valtakunta ja Kalmarin unioni kaatuivat. Silloin EU natisisi jos Britannia lähtisi. Mutta he ovat iso maa ja kansainyhteisö – en usko, että heille kuinkaan käy. Mutta Suomen maksuja se korottaisi, paitsi jos koko EU uudistetaan. Ja jos britit lähtevät, voi tulla uusia kansanäänestyksiä. Jos he eivät lähde, niitä ei tule, Soini povasi.
– Mutta EU ei voi elää niin, että aina kun on vaikeaa, mennään kohti liittovaltiokehitystä, jossa pohjoinen elättää etelää. Ei näin, Soini linjasi.
Voiko Suomikin erota EU:sta?
Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari otti saman asian esille omassa kysymyksessään, voisiko Suomikin erota EU:sta.
– Jos Englanti lähtee EU:sta, se putoaa samaan rupusakkiin kuin Islanti, Norja ja Sveitsi. Eli ei heille kovin huonosti käy, Huhtasaari huomautti.
– Englannin vienti EU:n ulkopuolelle kasvaa jatkuvasti. Sitä vastoin brittien vienti EU:hun vähenee. EU:n vienti Britanniaan taas kasvaa. EU vie Britanniaan esimerkiksi saksalaisia autoja, Huhtasaari johdatti.
– Onko mahdollista järjestää kansanäänestys EU-erosta myös Suomessa, Huhtasaari kysyi. Kokousväki palkitsi kysymyksen melkoisilla suosionosoituksilla.
Soini oli kysymyksestä hyvillään: hän on puhunut Islannista, Sveitsistä ja Norjasta jo kymmenen vuotta.
– Näin on, Soini takasi.
Pysyykö Britannia sisämarkkinoilla?
Asia ei ole kuitenkaan ongelmaton. Norja on Etan jäsen, mikä päästää maan EU:n sisämarkkinoille maataloutta ja kalastusta lukuun ottamatta. Britannia taas ei halua Etaan, mutta pysyisi mielellään sisämarkkinoilla siitä huolimatta.
– Saksan talousministeri Wolfgang Schäuble (CDU) taas sanoo, että jos olette ulkona, olette ulkona. Neuvottelut kestävät pari vuotta, Soini ennakoi.
– Mutta Britannia on entinen maailmanvalta, ei se uppoa mereen. Myös Suomella pitää olla mahdollisuus erota EU:sta ja eurosta edellyttäen, että kansan enemmistö on sitä mieltä. Nyt ei asia ole niin, Soini totesi.
Kyselytunnin videotallenne:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.