Poliitikon miesmuisti ei kestä viikonlopun yli. Näin kävi SDP:n Eeva-Johanna Elorannalle kuluneen viikon aikana. Suuri unohdus paljastui tiistaina eduskunnassa poliisiammattikorkeakoululakia koskevan äänestyksen yhteydessä.

Perussuomalaisten varsinaissuomalainen edustaja Lauri Heikkilä puhui torstaina 12.12. poliisiammattikorkeakoulua koskevasta hallituksen esityksestä. Hän kiinnitti huomionsa poliisikoulutuksen epäkohtaan, että ensiapukoulutusta ei ole säädetty pakolliseksi. Asia koski häntä erityisen kipeästi.

– Vuonna 2001 törmäsin ikävällä tavalla tähän poliisien taidottomuuteen. Poikani tukehtui auton alle. Neljä poliisia oli onnettomuuspaikalla, kukaan ei kyennyt auttamaan. Kaksi jopa lähti onnettomuuspaikalta pois, Heikkilä muisteli. Asiasta kirjoittivat tuolloin VU ja IS.

– Sen jälkeen, kun selvittelin tilannetta, kävi ilmi, että poliisikoulutukseen kuului ensiapukoulutus vain vapaaehtoisena ja suurin osa poliisikokelaista ei sitä suorittanut. Eiväthän poliisit voi auttaa edes toisiaan, jos ei heillä ole ensiaputaitoja. Toivoisin, että tässä tilanteessa otettaisiin huomioon tämä asia ja lisättäisiin koulutukseen ensiaputaitovaatimuksia, Heikkilä esitti ja vaati ensiapukoulutusta pakolliseksi.

Samasta vaalipiiristä demaritukea?

SDP:n varsinaissuomalainen kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta tarttui uutena seikkana esiin tulleeseen kysymykseen.

– Tuo, mitä edustaja Heikkilä kertoi, ettei todellakaan ensiapukoulutus kuulu poliisin tutkintoon, on todella aikamoinen yllätys, ja olisi todella hyvä, että se saataisiin jatkossa sitten osaksi sitä poliisitutkintoa. Ei tietenkään riitä, että se ensiapukoulutus annetaan kerran, vaan sitä pitää sitten ylläpitää määrävuosina, Eloranta totesi.

Tiistaina äänestettiin hallituksen esityksestä laiksi poliisien ammattikorkeakoulusta. Heikkilän lausumaehdotus ensiapukoulutuksen lisäämiseksi kaatui äänin 134-39, poissa 26. Eloranta äänesti hallituksen mukana Heikkilän esitystä vastaan.

Heikkilän esitystä kannattivat kaikki perussuomalaisten edustajat, vasenryhmä ja m/11. Myös kaikki keskustan edustajat äänestivät Heikkilää vastaan.

Veli-Pekka Leskelä