

Demarit ja vihreät närkästyivät perussuomalaisten kehitysapumallista
Eduskunta otti tuoreeltaan kantaa perussuomalaisten esitykseen uudeksi kehitysavun malliksi. Kansanedustajat puhuivat kehitysavun vaikuttavuudesta heti sen jälkeen, kun perussuomalaiset esittivät suuren rakenneuudistuksensa.
Esimerkiksi SDP:n Jukka Kärnä varoitti perussuomalaisten vapaaehtoisen kehitysavun johtavan Suomea hyvinvointiyhteiskunnasta kehitysapuyhteiskuntaan. Päivi Lipponen (sd.) piti tätä mahdottomana hyväksyä. Sen sijaan kristillisten Jouko Jääskeläinen kannatti vapaaehtoista kehitysapua nykyisen kehitysavun lisäksi.
– Tehdään tällainen verovähennysmalli, lisätään näin vaikuttavuutta, mutta jatketaan muuten kuin tähän asti. Kurotaan se vaje 0,7 prosenttiin BKT:sta tällä keinolla, Jääskeläinen ehdotti.
Vihreiden Jani Toivola ja Oras Tynkkynen epäilivät perussuomalaisten mallia kovasti. Tynkkynen kysyi, mitä sosiaalituen muotoja jätettäisiin seuraavaksi vapaaehtoisuuden varaan.
Toivola varoitti, että vaikuttavuutta ei luoda epävarmalla tuella. Tuen katkeaminen johtaa Toivolan mukaan helposti 6-7 vuoden takapakkiin.
– Toivotaanko tätä esimerkiksi ebolan vaivaamille seuduille? Toivola kysyi ja sanoi järjestelmällisen kehitysavun tuottavan tuloksia: köyhien osuus on vähentynyt vuoden 1990 40 prosentista 20 prosenttiin.
Tuki jaettaisiin viiveellä
Ben Zyskowicz (kok.) vaati myös kehitysavun tehottomuuksien selvittämistä. Hän korosti aiemmasta puheenvuorostaan kimpaantuneelle Tynkkyselle, ettei tarkoittanut YK:n ja kehitysavun jakajien korruptiota, vaan vastaanottavien maiden ja hallitsijoiden usein esiintyvään korruptioon ja tehokkuuden puutteeseen.
– Kun oman elämäntyönsä kehitysavussa tehnyt työntekijä sanoi, että keisarilla ei ole vaatteita, näin päättelin hänen puheestaan, on se huolestuttavaa, Zyskowicz sanoi.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström muistutti, että myös perussuomalaisten malli pyrkii turvaamaan jatkuvuuden: nykyiset sitoumukset hoidetaan loppuun ja seuraavien vuosien tuki jaetaan viiveellä niin, että vuoden 2015 rahat jaettaisiin vuonna 2017. Näin tiedettäisiin, kuinka paljon rahaa on kulloinkin käytössä.
Haavisto puolusti tonttiaan
Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi perussuomalaisten esitykseen todeten, että 250 miljoonaa euroa menee jo vapaaehtoisjärjestöjen tukiin. Hän epäili, että satojen miljoonien eurojen saaminen kehitysapuun jää toiveeksi, “kun jo kymmenet miljoonat tuottivat vaikeuksia kotimaista lastensairaalaa varten”.
– Kehitysapua maksetaan muuallekin, kuten Maailmanpankille. Maailmanpankin rahoitusosuudet jäisivät mallissanne saamatta, Haavisto uskoi.
Hän puolusti myös perussuomalaisten moittimaa rahojen ripottelemista eri maihin: sieltä löytyy vesiohjelmia ja perussuomalaisten kaipaamia ohjelmia naisten aseman parantamiseen monissa maissa, kuten Afganistanissa, johon annetaan 20 miljoonaa euroa.
Haavisto sanoi, että avustuksen laajuus johtuu vapaaehtoisista järjestöistä: noin 200 järjestöllä on 1 000 projektia. Valtio keskittyy harvempiin projekteihin.
– Kehitysavun tuotto on erään tutkimuksen mukaan 7,5 prosenttia noin 35 vuoden aikana. En tiedä, onko suuruus tällainen, mutta tällainen tutkimus on tehty, Haavisto aprikoi.
Vapaaehtoisuus voi jopa lisätä varoja
Perussuomalaisten Mika Niikko (kuvassa) toivoi, että Suomi keskittäisi tukeaan kotimaisille avustusjärjestöille esimerkiksi YK:n sijaan. Hän kehui kotimaista KEPAa lähes sadan prosentin tehokkuudesta, kun taas YK:n hän moitti hukkaavan jopa 80 prosenttia.
Haavisto väitti, ettei Niikon tieto pidä paikkaansa: hänen mukaansa YK:n hallinnon osuus jää noin kahdeksaan prosenttiin hänen oman YK-kokemuksensa perusteella.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini korosti, että Suomen pitää suhtautua kriittisesti myös Maailmanpankin projekteihin ja määrätä itse, maksaako pankille, jos ei ole sen avustustyöhön tyytyväinen. Hän korosti myös, että perussuomalaisilla on nyt vaihtoehtoinen malli, jota puolueelta on usein perätty.
Samaa korosti perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Juho Eerola, joka uskoi kansalaisten voivan jopa nostaa kehitysavun määrää entistä suuremmaksi, tavoiteltuun 0,7 prosenttiin asti BKT:sta, kunhan malli otetaan käyttöön.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Purra: Ruma totuus EU:n elpymispaketista – ”Espanja kylpee rahassa, Suomelle surkea diili”
Suomi laittoi Sanna Marinin hallituksen aikana nimensä EU:n yli 700 miljardin euron elpymisvälineeseen, jonka Suomi ja muut ”vauraat maat” maksavat. Samalla avattiin portti uusille velkaveivauksille.