Kypros romahtaa viimeistään kesäkuuhun mennessä, kun maan modernin talouden perusta, ylikasvanut pankkisektori kaatuu. Suurimmat pankit kaatuvat ehkä jo ensi viikolla ja ne vetävät perässään koko kansantalouden perustan. Näin ennustaa saksalainen viikkolehti Der Spiegel.

Kypros miettii parhaillaan, miten se täyttää EU:n vaatimuksen 5,8 miljardin euron leikkauksista, joita EU vaatii 10 miljardin suuruisen tukipaketin vastineeksi. Summa piti ottaa alunperin Kyproksen pankkien talletuksista, mutta Kypros on kieltäytynyt tästä.
Pakkovero nimittäin romuttaisi maan pankkien uskottavuuden ja estäisi niitä nousemasta uudelleen maan talouden veturiksi. Der Spiegelin mukaan pankkien uskottavuus on kuitenkin hävinnyt jo nyt.

Spiegelin mukaan näin suuret leikkaukset käyvät mahdottomiksi, kun miljoonan asukkaan maan koko budjetti on vain 12 miljardia euroa.
Samaan aikaan koko talouden perusta eli pöhöttynyt pankkisektori on liipaisimella: maan suurimmat pankit Bank of Cyprus ja Laiki toimivat jo nyt Euroopan keskuspankin EKP:n hätälainoituksen turvin. EKP ilmoitti torstaina, että hätärahoitus loppuu maanantaina, ellei Kypros löydä keinoja tukipaketin ehtojen täyttämiseksi.

Jos näin käy, pankit kaatunevat heti. Sama kohtalo uhkaisi muitakin pankkeja, sillä Kyproksen pankkien uskottavuus on romahtanut ja jos asiakkaat ottavat rahansa pankeista ulos, ne kaatuvat.

Kreikan keskuspankin mukaan Kyproksen pankeissa on 68 miljardia euroa rahaa, mistä 25 miljardia on ulkomailta, suurelta osin Venäjältä ja Ukrainasta, kertoo Der Spiegel. Aiemmin on sanottu venäläisten talletusten määräksi noin 20 miljardia euroa.

PS VERKKOTOIMITUS