

Jarno Mela
Economist: Europarlamentin valtaoikeuksia halutaan kansalliselle tasolle
Eurooppalaisten tyytymättömyys viiden viime vuoden aikana on saanut monet vieraantumaan koko europarlamentista, talousaikakauslehti Economist-lehti kirjoittaa. Tyytymättömyys purkaantuu kahdella tavalla: äänestysvilkkauden arvellaan putoavan, ja kriittisten puolueiden äänimäärän arvellaan lisääntyvän. Valtakoneisto on yrittänyt tukahduttaa epäluottamusta ennakoivaa äänivyöryä osoittamalla, että Euroopan talous on toipumassa, ja että kriisin koettelemien euromaiden lainakorot ovat alas. Sen lisäksi luottamustutkimus olisi osoittamassa inauksen pohjamudista irtoavaa luottamusta.
Kriisi on kuitenkin jättänyt jälkensä Eurooppaan, lehti muistuttaa. Kasvu on parhaimmillaankin aneemista, työttömyys on levinnyt käsiin, julkinen velkataso on lähes kauttaaltaan hälytysrajoilla ja moni eurooppalainen maa taistelee deflaation partaalla. Kriisin myötä valtaoikeuksia on keskitetty finanssipolitiikankin suhteen, ja pankkiunionin myötä vallan keskittäminen jatkuu myös yritystoiminnan saralla.
Euroalue voi olla vaarassa jämähtää Japanin tavoin ”kadotettuun vuosikymmeneen”, lehti huomauttaa. Toisin kuitenkin kuin Japani, euroalue ei koostu koherentista valtiosta – mikä selviäisi talvisotahengellä – ja sen vuoksi EU ei selviytyisi vastaavasta koettelemuksesta yhtä helposti.
Talouskriisistä on muodostumassa poliittinen kriisi. Lehti kertoo, että kansalliset parlamentaarikot turvaavat mieluusti selustansa voidessaan kertoa epäsuositun määräyksen tulevan Brysselistä. Tämä vain nostaa kapinahenkeä, koska vallansiirtoa ei ole tehty demokraattisesti poliittisen päätöksenteon kautta, vaan siksi, että euro epäonnistui.
Vallan ja vastuun tasapaino
Lehden mukaan europarlamentin legitiimisyyttä voi parantaa antamalla valta aina kun vaan suinkin mahdollista takaisin kansallisille parlamenteille. Vallan ja vastuun tasapaino on tuottanut parempia tuloksia Euroopassakin, Economist arvioi.
Europarlamentti ja eurokriisi
Yhteisen parlamentin talouslinjaukset ovat jääneet vähäiseksi, sillä koko viisivuotiskauden pääesiintyjänä on ollut euroalueen velkakriisi. Satunnaisesti eurokriisi on läikkynyt myös EU:n euroalueen ulkopuolelle. Tällaisia esimerkkejä ovat esimerkiksi kansallisten talousarvioiden hyväksyttäminen, sekä EU:n mahdollisuus sakottaa talousrikkurivaltioita.
Näissäkin asioissa europarlamentti on kaapinut lisää valtaa itselleen. Se on oikeastaan johtunut siitä, ettei olla haluttu jakaa EU:ta nykyistä enemmän sisä- ja ulkopiiriläisiin.
Tätä juopaa ei ymmärrettävästi halutakaan syventää. Se on kuitenkin aiheuttanut myös sen, että protestiaalto europarlamenttia kohtaan kasvaa, koska päätäntävalta siirtyy Brysseliin huolimatta siitä, miten hyvin tahansa asiat kotimaassa hoidetaankaan.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä
Kahdeksan alaikäistä tyttöä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi Saksan Gelnhausenin ulkouimalassa. Epäiltyinä on neljä syyrialaista miestä. Tapaus on herättänyt laajaa keskustelua Saksan uimahallien turvallisuudesta. Samalla Kölnin kaupungin uimahalleihin asennetut seksuaalisesta väkivallasta varoittavat julisteet ovat joutuneet arvostelun kohteeksi, sillä niiden katsotaan esittävän ahdistelijoina sellaisia ryhmiä, jotka tilastojen mukaan syyllistyvät näihin tekoihin kaikkein harvimmin.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarja: Seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta pitää ohjata riippumattomille ja puolueettomille medioille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja esittää Yleisradion kutistamista siten, että seuraavalla hallituskaudella osa Yle-verosta ohjattaisiinkin riippumattomille ja puolueettomille medioille. - Yle-veron maksajat jatkossa valitkoot itse rahoituskohteita omissa veroilmoituksissaan, Keskisarja linjaa.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää