

LEHTIKUVA
Eduskuntaan ensimmäinen naispääsihteeri perussuomalaisten tuella
Varatuomari Maija-Leena Paavola on valittu eduskunnan pääsihteeriksi 107 äänellä. Sitoutumaton Paavola valittiin tehtävään eduskunnan lainsäädäntöjohtajan vakanssilta. Hän on ensimmäinen nainen eduskunnan pääsihteerin paikalla.
Kokoomusta edustava Supon vt. päällikkö Antti Pelttari sai 46 ääntä, SDP-taustainen eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sai 27 ja keskustan alkuperäinen ehdokas, puolueen ministeriryhmän pääsihteeri Jari Partanen 2 ääntä.
Poliittinen peli
Vaikka Paavola, 59, on sitoutumaton, hänen valintaansa edelsi poliittinen peli. Väistyvä pääsihteeri Seppo Tiitinen valittiin aikoinaan keskustan riveistä. Vaikka tehtävää ei sinänsä ole läänitetty millekään puolueelle, keskusta ajoi paikalle Partasta. He eivät saaneet kannalleen vastakaikua kansliatoimikunnassa, jonka piti päättää ehdokkaastaan torstaina.
Keskusta luopui tällöin omasta ehdokkaastaan, jolloin kysymys heräsi siitä, pitäisikö tehtävään valita kokoomuksen kärkinimi Pelttari Suposta, josta Tiitinenkin tuli alun perin eduskunnan apulaispääsihteeriksi vuonna 1991. Tuolloin vapautui supon johtopaikka SDP:n täytettäväksi.
Keskusta ja perussuomalaiset löysivät asiassa toisensa: ryhmät päättivät äänestää keskuskanslian äänestyksessä yhdessä Paavolaa Pelttarin sijasta. Kokoomukselta jäi vahva virka saamatta.
Tiitisen listalta PS:n tuella
Paavola kertoi valinnan jälkeen, että ensimmäisenä hänelle esitti ajatuksen pääsihteeriydestä itse Tiitinen, jonka kanssa he kävivät kehityskeskusteluita lainsäädäntöjohtajan tehtävien sujumisesta. Tiitinen kertoi tuolloin, että myös pääsihteerin paikka on pian avautumassa.
– Se oli ensimmäinen siemen, jota on keväästä alkaen kasvateltu, Paavola paljasti.
Helsingin Sanomat tiesi, että puhemies Maria Lohela kannatti Paavolaa erityisen vahvasti. Torstain äänestyksessä Paavolaa kannattivat puhemies Lohela ja Anne Louhelainen (ps.) ja keskustasta varapuhemies Mauri Pekkarinen ja Markus Lohi.
Näin menivät äänet myös perjantain äänestyksessä. Itse valinta tuli Paavolalle kuitenkin lopulta yllätyksenä. Vasta torstai-iltana hän sai tietää olevansa vielä mukana valinnoissa.
– Tunnen itseni yllättyneeksi. Vasta illalla sain sellaista viestiä että olen vielä mukana. Tunnelmani on ensisijaisesti hyvin nöyrä ja iloinen. Haluan kiittää luottamuksesta, jonka sain valitsijoiltani, Paavola sanoi.
Puolueeton johtaja
Miltä hänestä tuntui, että hän sai äänestyksessä tukensa nimenomaan keskustalta ja perussuomalaisilta?
– En ole edes tiennyt mitään, mistä olisin saanut tukea. Ei tullut ensimmäisenä mieleen, mistä tuki tulee. Enkä näe, että eduskunnan virkamiehen pitää edustaa kaikkia puolueita. Toki käyn äänestämässä, mutta politiikka ei kuulu tämän tehtävän hoitoon, enkä ole toiminut politiikassa, Paavola kertoi valintansa jälkeen.
Pätevyys vei voiton puoluekirjasta
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän mielestä Paavolan valinta eduskunnan uudeksi pääsihteeriksi on osoitus siitä, että Suomessa voi tulla valituksi merkittävään virkaan ilman puolueen jäsenkirjaa.
– Tämä on puolueemme linjan mukainen valinta. Olemme aina vastustaneet poliittisia virkanimityksiä. Paavolalla on ehdokkaista pisin kokemus eduskunnasta. Hänellä on laaja luottamus yli puoluerajojen. Hän oli yksinkertaisesti pätevin virkaan.
– Ryhmämme on ollut aina erittäin tyytyväinen Paavolan työhön. Hän suhtautuu kaikkiin puolueisiin tasavertaisesti – on puolueessa yksi tai 50 kansanedustajaa. Hän on valmis puuttumaan epäkohtiin, jos sellaisista kuulee. Hieno valinta, toteaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa, joka iloitsee erityisesti siitä, että virkaan valittiin ensimmäistä kertaa nainen.
Artikkelia muokattu 11.12.2015 klo 16.21.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.