Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola on osoittanut kirjallisen kysymyksen työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindströmille (sin.) viitaten tasa-arvovaltuutetun lausuntoon TAS 126/2011. Eerola kysyy onko yrityksellä tai viranomaisella harkintavaltaa työntekijän hiustyyliin ja voiko työntekijä kieltäytyä vaatimuksista tasa-arvolain perusteella, jos säännöt eivät yhdenmukaisesti koske kaikkia työntekijöitä sukupuolesta riippumatta.

– Tasa-arvovaltuutettu on katsonut, että yleiset sukupuolten ulkonäköä koskevat käsitykset ovat muuttuneet, eikä hiusten pituus enää liity sukupuoleen samalla tavalla kuin joskus aikaisemmin, Eerola toteaa.

”Kaukomailta tulleet saavat säilyttää partansa”

Eerola ymmärtää yritysten vaatimuksia esimerkiksi siististä ulkonäöstä. Hänen mukaan yritykset ja viranomaiset odottavat vanhakantaista suhtautumista hiustyyliin, mutta naisia ja miehiä tulisi kohdella oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti.

Kokonaan oma lukunsa on suhtautuminen muihin kulttuureihin, jonka perusteella miehiä kohdellaan eri tavalla myös keskuudessaan.

– Kaukomailta tulleet miehet voivat kulttuuritaustaansa viitaten säilyttää rehevät partansa, vaikka muilta vietäisiin tukka päästä, hän jatkaa.

Tasa-arvovaltuutettu on aiemmin todennut, että yritys asettaa miestyöntekijänsä epäedullisempaan asemaan naistyöntekijöihinsä verrattuna, kun se kieltää asiakaspalvelutehtävissä olevilta miehiltä pitkät hiukset. Samoja käytäntöjä on esiintynyt puolustusvoimissa, jossa naisiin ja miehiin on kohdistettu erilaisia menettelytapoja.

SUOMEN UUTISET

Tagit