KOMMENTTI | Uudenmaan eristämisestä kertovien ohjeiden tikku-ukot kuvastivat somesotureiden mielestä vääriä sukupuolirooleja. Valtioneuvosto päätyi neutraloimaan kuvat.

Valtioneuvoston julkaisi keskiviikkona selkokielisiä ohjeita Uudenmaan eristämisestä. Ohjeet olivat yksinkertaisia ja selkosuomisia. Esimerkiksi liikkumiskielto ei päde, ”jos liikkuminen on välttämätöntä painavan henkilökohtaisen syyn, esimerkiksi lähiomaisen kuoleman tai lapsen tapaamisoikeuden vuoksi”.

Ohjeiden tiukku-ukot herättivät herkemmässä kansanosassa närää. Eräs heistä on Kirkko ja Kaupunki -lehden kolumnisti, toimittaja Samuli Suonpää. Hän kirjoitti: ”Mies painaa salkku viuhtoen tärkeissä tehtävissään naisen hoidellessa lasta ja lähiomaisia. Tänään nämä sukupuoliroolit tuntuvat suorastaan irvokkailta.”

Samassa Twitter-ketjussa kirjoittava toimittaja Hilkka Olkinuora jatkoi: ”Äiti vie lasta päiväkotiin. Isä viuhtoo salkkua töihin. Miten meni noin omasta mielestä, valtioneuvosto ? Vai ehkä tarkoituskin oli pidentää naurulla kansalaisten ikää. Siinä kyllä onnistuttiin.”

Muutaman minuutin päästä valtioneuvoston viestintäosastolta vastattiin Olkinuoralle. Hänelle linkitettiin uudet, sukupuolineutraloidut koronavaroitusohjeet. Lastaan kädestä pitävä äiti oli pyyhitty pois, samoin salkku kädessä töihin kävelevä mies. Heidät oli korvattu sukupuolineutraloiduilla pallukoilla.

Valtioneuvoston kanslia lienee saanut asiasta palautetta muutakin kautta, sillä uudet versiot oli tehty jo ennen Suonpään ensimmäistä viestiä.

Prioriteerit kunnossa?

Suomessa lienee nykyään mahdotonta tehdä mitään ilman, että joku asiasta valittaisi. Mutta on eri asia valittaa kuin reagoida valitukseen.

Olemme valmiustilassa. Liikkumista rajoitetaan, perusoikeuksiin puututaan. Valtioneuvosto on sotien jälkeisen ajan kovimmassa paikassa. Näissä oloissa tyhmempi voisi luulla, että asioita hoidetaan tärkeysjärjestyksessä. Pääministeri Sanna Marin (sdp.) sai tänään selitellä eduskunnan kyselytunnilla, miksi esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuvia ei asianmukaisesti opastettu karanteenista. Kun valtavan kokoiset asiat ovat rempallaan, luulisi, ettei pikkuruiseen näpertelyyn riittäisi aikaa.

Jos joku ei pysty sietämään viranomaisviestintää, jossa naiset pitävät lapsiaan kädestä tai miehet käyvät töissä, ei ongelma välttämättä ole viranomaisissa.

SUOMEN UUTISET