Valtiovarainministeriö asetti vuonna 2017 työryhmän selvittämään henkilötunnuksen uudistamista. Uudistuksen tavoitteena oli kehittää suomalaista henkilötunnusjärjestelmää vastaamaa nyky-yhteiskunnan haasteisiin. Työryhmä esimerkiksi toteaa, että Suomessa on nykyisin ”kansainvälisen muuttoliikkeen vuoksi paljon henkilöitä, jotka pitää yksilöidä, mutta joilla ei ole henkilötunnusta”. Viime vuonna Rinteen hallitus lisäsi tehtävälistaan vielä sukupuolineutraalin ideologian.

– On ihmeteltävä jälleen kerran hallituksen pelisilmän puutetta, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Veikko Vallin.

– Tällainen uudistus, jota esitetään vielä hieman kyseenalaisin perusteluin, tulee aiheuttamaan täysin turhia kustannuksia julkiselle sektorille sekä kaikille yrityksille, joiden asiakasrekisterissä esimerkiksi käytetään henkilötunnuksia.

Hankkeen kustannuksista ovat varoittaneet muutkin. Talouselämä uutisoi (15.4.2020) edunvalvontajärjestö Finanssiala ry:n tiedotteesta, jossa kritisoitiin hallituksen suunnitelmaa. Finanssiala ry:n mukaan puhutaan ”miljardiluokan” hintalapusta.

Täysin väärä ajankohta

Suunnitelman ajoitus osuu kaiken lisäksi hetkeen, jolloin Suomi ja koko maailma ovat taistelussa herkästi leviävää ja toistaiseksi tutkimatonta kulkutautia vastaan. Pandemiasta aiheutuvat kustannukset tulevat olemaan ennen näkemättömät ja ne joudutaan joka tapauksessa maksamaan velkarahalla.

– Meillä on käsissämme akuutti kriisi, jonka hoitoon on suunnattava kaikki voimavarat – nyt ei ole oikea aika rakentaa mitään sukupuolineutraalia utopiaa, Vallin kommentoi.

– Nyt tarvitaan selkeää johtajuutta ja viestintää. Tässä on niin monta käytännön asiaa hoidettavana: on huolehdittava ihmisten ja yritysten taloudellisesta tilanteesta, on hankittava suojavarusteita hoitohenkilökunnalle ja selvitettävä viruksen toimintatapa.

Syyt eivät kestä päivänvaloa

Nykyisessä henkilötunnusjärjestelmässä on mahdollista luoda 897 erillistä tunnusta jokaiselle vuoden päivälle, jolloin lapsia syntyy. Keskimäärin Suomessa syntyy noin 50 000 lasta vuosittain, mikä tarkoittaa noin 140 lasta päivässä. Järjestelmä on siis hyvinkin riittävä.

Raportissa mainitaan teknisten näkökulmien lisäksi ”varautuminen mahdollisten globaalien kriisien aiheuttamille henkilötunnusta tarvitsevien määrän tuntuvaan kasvuun.” Tällä ei tarkoiteta siis syntyviä lapsia, vaan edelleen kasvavaa siirtolaisuutta.

Vallinilla on tähän tiukka linja:

– Minun näkemykseni on, että suomalainen henkilötunnusjärjestelmä on täysin toimiva, eikä Suomea pidä vastuuttomalla maahanmuuttopolitiikalla päästää sellaiseen tilaan, että on pakko käyttää miljardeja henkilötunnisteiden muuttamiseen.

Poliittista ideologiaa

Viime syksynä kartoitukseen lisättiin myös Rinteen hallitusohjelman kirjaus henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luopumisesta. Tämä tarkoittaisi, että molemmille sukupuolille olisi yhtenäinen järjestelmä, joka ei tunnista miehiä ja naisia erikseen.

– Sukupuolineutraalius on poliittinen ideologia, joka ei perustu tieteeseen eikä biologiaan. Se on nyt trendi, mutta se menee ohi. Ei sellaista voida käyttää perusteluna tällaiseen koko yhteiskuntaa läpileikkaavaan uudistukseen, naurahtaa Vallin.

– Uudistukselle on mahdollisesti paikkansa myöhemmin, mutta ei keskellä kulkutautia, eikä tällaisin perusteluin.

SUOMEN UUTISET