Varapuheenjohtaja Riikka Purra kirjoittaa henkilötunnusuudistuksesta, jonka kustannusten arvioidaan nousevan miljardiluokkaan. Uudistuksella halutaan peittää sukupuoli ja edistää ulkomaalaisten nopeaa pääsyä suomalaisten sosiaalietuuksien piiriin.

Purra kirjoittaa:

Kun kuulin ensimmäisen kerran hallituksen suunnittelemasta henkilötunnusuudistuksesta, jaksoin vielä naureskella. Arvelin Twitterissä, että kun tunnuksesta ei enää kävisi ilmi ikä, syntymäaika tai sukupuoli, siihen ehkä sen sijaan pitäisikin saada esimerkiksi sateenkaari-, lippu- tai kala-emoji, haluamansa persoonapronomini tai vaikka itse koettu henkinen ikä.

Kunnon ääliöliberaalin, identiteettiinsä hukkuneen millenniaalin unelmatunnus.

Sittemmin tutustuin uudistukseen tarkemmin enkä jaksa enää edes naureskella. Paitsi että uudistuksen kustannusten arvellaan olevan yksityiselle ja julkiselle sektorille miljardiluokkaa, sisältyy hankkeeseen myös kaikenlaista muuta. Esimerkiksi: ”Henkilötunnuksen myöntämiskynnys olisi nykyistä matalampi siten, että esim. työ- tai oleskelulupaa odottavat paperittomat voivat asioida peruspalveluissa heti maahantulosta lähtien.”

”Tunnus voitaisiin myöntää myös viranomaisaloitteisesti henkilöä tunnistamatta.” (lähde)

Käsillä on siis uudistus, joka haluaa olla syntymäaikaneutraali, sukupuolineutraali, helpottaa ”paperittomien” henkilötunnuksen saamista ja peitellä muita maahanmuuttoon liittyviä kyseenalaisia ilmiöitä (esim. 1. tammikuuta ”syntyneiden” suuri määrä), kustantaa arviolta miljardin ja se tuodaan kriisioloihin.

SUOMEN UUTISET