Hallitus ottaa 7 miljardia euroa uutta velkaa ja lähtee toteuttamaan uuden tieliikennelain edellyttämää liikennemerkkien uusimista sukupuolineutraaleiksi. Pelkästään Helsingissä vaihtotyöt maksavat yhteensä 15 miljoonaa euroa. Kansanedustaja Ari Koponen pitää hallituksen kallista ideologiaprojektia järjettömänä.

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan viime kesänä. Se pakottaa kunnat ja kaupungit uusimaan kaikki liikennemerkit sukupuolineutraaleiksi kesään 2030 mennessä.

Päätöksen kustannukset ovat alkaneet konkretisoitumaan: hintalapuksi kertyy noin 100 euroa per merkki, ja esimerkiksi Helsingissä vaihtotyöt maksavat yhteensä noin 15 miljoonaa euroa.

Miksi jokainen merkki pitää uusia?

Kansanedustaja Ari Koponen ei ymmärrä, miksi jokainen Suomen liikennemerkki tulee uusia.

– Vaihtoon menevät lopulta myös ehjät ja hyväkuntoiset merkit, joilla olisi ollut yhä runsaasti käyttöikää. Jos merkit halutaan vaihtaa nyt väkisin uusiin, niin miksi sitä ei voida tehdä sitä mukaa kuin nykyiset ovat kuluneita ja käyttökelvottomia? kysyy Koponen.

Samaan aikaan leikataan lapsilta ja vähäosaisilta

Samaan aikaan kun kunnissa tuskaillaan liikennemerkkien vaihtotöistä aiheutuvia kustannuksia, leikkaa hallitus monista ennaltaehkäisevistä toimista eikä pysty pitämään huolta hauraassa asemassa olevista vähempiosaisista.

– Jos hallituksella on varaa ideologisesti huolehtia liikennemerkeissä esiintyvien hahmojen sukupuolesta ja samalla ottaa uutta velkaa ensi vuodelle lähes 7 miljardia, on meillä oltava varaa myös esimerkiksi lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviin toimiin sekä vähempiosaisten tukemiseen, päättää Koponen.

Suomen Uutiset