Lapsi ei saa pitää kädestä toista sukupuolta olevaa kaveriaan, saatikka kävellä kesällä paljain jaloin. Lähes kaikki iloiseen ja länsimaissa normaaliin lapsuuteen liittyvät asiat ovat kiellettyjä. Keskustelu esikoulujen arjesta jatkuu Ruotsissa.

Malmö teetti kevään ja kesän aikana selvityksen kunniakulttuurista ja sen mahdollisista ilmenemismuodoista kaupungin esikouluissa. Tutkija Hanna Cinthio on paneutunut 13 eri esikoulun arkeen ja tehnyt huomioita maahanmuuttajalasten käyttäytymisestä arjen tasolla.

Suvun tai klaanin ohjaamat vanhemmat pyrkivät määräämään lapsen ja kaapin paikan esikouluissa. Klaanien ja suvun cancel-kulttuuri voi ajaa maahanmuuttajien lapset sivuun yhteiskunnasta sekä tulevaisuudesta jo pienestä pitäen. Kunniakulttuuri pyrkii erityisen paljon rajoittamaan tyttöjen elämää.

Koulun ja kodin todellisuus täysin eri maata

– Kaikki esikoulut raportoivat, että kontrollointia ja rajoittamista esiintyi ainakin jonkin verran. Toisaalta jotkut yksittäiset kertoivat, että he eivät ole huomanneet minkäänlaista ongelmaa, kertoo tutkija Cinthio.

– Lapset välttelevät hankalia tilanteita ja sanovat, etteivät halua tai saa tehdä erityyppisiä opetukseen liittyviä asioita.

Tutkimuksen merkittävintä antia on SVT:n mukaan nyt esiin noussut tietoisuus siitä, miten kaukana kotien ja esikoulujen todellisuudet voivat olla toisistaan.

– Lasten on hankalaa liikkua kahden eri todellisuuden välillä ja se on hyvä tässä yhteydessä ymmärtää, tutkija toteaa.

SUOMEN UUTISET