Ruotsin sosiaalihallituksen julkaiseman selvityksen mukaan maassa on jopa 50 000 ympärileikattua naista. Sukupuolielinten silpominen aiheuttaa naisille valtavia ongelmia, mutta monet eivät uskalla hakeutua hoitoon. Usein ongelmat tulevat esille synnytyksessä.

Sosiaalihallituksen marraskuun alussa julkaiseman selvityksen mukaan Ruotsissa asuu tällä hetkellä 40 000 – 50 000 sellaista naista tai tyttöä, joiden sukupuolielimiä on silvottu. Aiemmassa, vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa määräksi arvioitiin 38 000, mutta sen jälkeen Ruotsiin on suuntautunut merkittävästi maahanmuuttoa sellaisista maista, joissa harjoitetaan naisten sukupuolielinten silpomista, selvityksessä kerrotaan.

Kasvava ongelma

Sukupuolielinten silpomiseen liittyvän diagnoosin saaneiden naisten määrä terveydenhoidossa on kasvanut tasaisesti vuosien 2012 ja 2018 välisenä aikana. Noin 5 000 naista on hakeutunut hoitoon silpomisen aiheuttamien ongelmien takia. Useimmiten tämä on tapahtunut synnytyksen yhteydessä.

Silpomisen uhriksi joutuneet naiset ovat useimmiten kotoisin Somaliasta, Eritreasta, Etiopiasta, Egyptistä tai Gambiasta. Raportissa ei selkeästi eritellä, miten suuri osa ympärileikkauksista on tapahtunut ennen Ruotsiin tuloa, Ruotsin rajojen sisäpuolella tai esimerkiksi kesälomamatkalla vanhassa kotimaassa. Vuosien 2012 ja 2018 välisenä aikana ympärileikkauksen takia hoitoon on hakeutunut kymmenkunta sellaista alle 18-vuotiasta tyttöä, jotka ovat syntyneet Ruotsissa.

Ennaltaehkäisevä työ tärkeää

Raportin mukaan ympärileikkaukset tehdään tytöille useimmiten 4-14 vuoden iässä. Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että kouluterveydenhoitajat tekisivät ennaltaehkäisevää työtä silpomisia vastaan.

– Kaikkien oppilaiden pitää tietää, että koulussa on aikuinen, jolle he voivat puhua, sanoo selvityksen tehnyt Sharareh Akhavan.

– Lisäksi on tärkeää, että koulujen opetuksessa kerrotaan, että ympärileikkaus on kielletty. Henkilökunnalle on myös tiedotettava, että heillä on ilmoitusvelvollisuus.

Sharareh Akhavan kertoo selvityksen osana haastatelleensa ”kulttuuridouloja”, jotka tukevat maahanmuuttajanaisia synnytyksessä. Doulat kertoivat, että sukupuolielinten silpominen on naiselle elinikäinen trauma ja ”katastrofi”. Seurauksena saattaa olla unettomuutta, ahdistusta ja itsetunto-ongelmia. Lisäksi asiaan liittyy tabuja ja häpeää, mikä tekee siitä puhumisesta vaikeaa.

Epäiltyjä ei saada tuomiolle

Naisten ympärileikkaukset kiellettiin Ruotsissa vuonna 1982. Sen jälkeen vain kolme henkilöä on tuomittu tästä rikoksesta. Tuomiot annettiin vuosina 2006 ja 2018.

Poliisiviranomaisten tekemän selvityksen mukaan silpomisepäilyjen tutkinnat joudutaan usein lopettamaan todisteiden puutteen vuoksi. Esimerkiksi kaikissa vuonna 2015 ilmoitetuissa 14 tapauksessa esitutkinta lopetettiin, eikä asia mennyt ikinä tuomioistuimeen asti.

Suomessa noin 10 000 silvottua naista

THL:n arvioiden mukaan Suomessa on noin 10 000 ympärileikattua naista. Suomessa asuvista somalinaisista 70 % ja kurdinaisista yli 30 % on ympärileikattu.

Suomen Uutiset kertoi kaksi vuotta sitten, että opettajille ja koulujen muulle henkilökunnalle järjestetään koulutuksia tyttöjen ympärileikkausten estämiseen liittyen, mutta käytännössä kouluilla ei kuitenkaan ole keinoja tai aina edes halua puuttua asiaan.

Uusi laki tulossa eduskunnassa

Tyttöjen sukupuolielinten silpominen on jo nyt Suomessa rikoslain vastaista pahoinpitelynä, mutta eduskunnassa on käsiteltävänä kansalaisaloite, jossa vaaditaan erillistä lakia tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Lain on tarkoitus kattaa myös ulkomailla tehdyt silpomiset. Samassa yhteydessä on tarkoitus arvioida myös poikien ei-lääketieteellisen ympärileikkauksen rangaistavuuteen liittyviä kysymyksiä ja rangaistussäännösten kirjoittamista sukupuolineutraalisti.

Poikien ympärileikkaaminen ei ole Suomessa tällä hetkellä rangaistava teko, kunhan se tehdään sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaisella tavalla. Perussuomalainen Nuorison käynnisti keväällä kansalaisaloitteen poikien sukuelinten silpomisen kieltämisestä.

SUOMEN UUTISET