Kunniakulttuuri on ikiaikaista ja myös kuuluu menneeseen aikaan. Paitsi heidän osaltaan, jotka sen piirissä yhä elävät. Erityisen vaikeaa ja monesti hengenvaarallista se on tytöille ja nuorille naisille, jotka joutuvat yksin uudessa maassa kamppailemaan kahden täysin erilaisen kulttuurin välissä.

SVT kertoo jutussaan Aishasta, jota perhe ja suku on piessyt koko tämän lyhyen elämän ajan. Hän on kasvanut kunniaväkivallan alla kidutuksenomaisissa olosuhteissa. Viimeisin tikki oli se, että Aisha ei suostunut suvun järjestämään avioliittoon.

Aisha on säilynyt toistaiseksi hengissä, koska hän sai turvapaikan suljetusta nuorisokodista. Tilanne on kuitenkin absurdi, koska hän joutui lukkojen taakse, eivätkä he, jotka ovat häntä vastaan rikkoneet.

– Se oli hullua, aivan kuin istuisi vankilassa määrittelemättömän ajan, vaikka ei ole tehnyt minkäänlaista rikosta, Aisha tilittää.

Ratkaisu yhä hakusessa

Lapsia ja nuoria sijoitetaan turvakoteihin suojaan kunniaväkivallalta vasta akuuttina, viimeisenä toimenpiteenä. Esimerkiksi silloin, kun lapsi tai nuori on paennut kotoaan tai hänet on kaapattu sinne väkivalloin takaisin. Suojelua on usein vaikea selittää sen kohteelle, kuten Aishan tapauksessa.

– Vapaaehtoiset keinot eivät ole toimineet, perhe kyllä löytää sinut, suljettu nuorisokoti on ainoa turvallinen paikka, jonka Ruotsi voi tarjota, kunnan sosiaalijohtaja yritti selittää Aishalle.

Kuten monen muunkin suojeluun otetun nuoren kohdalla tapahtuu, Aisha kuitenkin karkasi nuorisokodista. Hän piileskelee nyt jossain päin Ruotsia ja sosiaalitoimien kannalta hänen tapauksensa on ratkaisematta.

Kunniakulttuurin vaikeasti länsimaissa tajuttaviin piirteisiin kuuluu se, että vaikka sen ilmenemismuodot ovat usein kuolemanvakavia ja lähes aina vastoin länsimaista lakia, niin se kuitenkin tuo turvallisuutta ja jatkuvuutta kyseisen kulttuurin piirissä eläviin. Tässä saattaa olla eräs syy siihen, miksi kotouttaminen on täällä usein niin vaikeaa tai peräti toivotonta.

SUOMEN UUTISET