Yhdenvertaisuusvaltuutettu kertoi muutama viikko sitten, että kaikkien uimahallien tulisi sallia burkinin käyttö. Valtuutetun mukaan burkinikielto voi olla syrjintää. Lisäksi valtuutettu suositteli yksityisten suihkutilojen rakentamista uimahalleihin. Tähän asti osa Suomen uimahalleista on kieltänyt burkinissa uimisen.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on kommentoinut kriittisesti burkinia, burkaa ja muita islamilaiseen uskontoon ja kulttuuriin kuuluvia naisten ja tyttöjen vaatekappaleita useasti ja todennut, että ne eivät kuulu tasa-arvoiseen Suomeen.

– Tällä kertaa ”ah-niin-liberaalien hyvien ihmisten” – eli siis burkinia puolustavien suomalaisten – hyökkäys Twitterissä oli tavallistakin massiivisempi, kirjoittaa Purra blogissaan.

– Heidän mielestään se sopii Suomeen. Heidän mielestään se on vain pala kangasta, eikä meillä pitäisi olla mitään sanomista siihen, miten ihmiset pukeutuvat. Näille ihmisille burkini on kuin kiinalainen curry kana tai vietnamilainen pho-keitto – asia, joka on tullut Suomeen monikulttuurisuuden ja maahanmuuton seurauksena, ja johon ei liity mitään sen kummempaa, Purra hämmästelee.

Burkini on osa alistusjärjestelmää

Purran mukaan ihminen, jonka mielestä burkini ”on vain iso uimapuku, melkein kuin märkäpuku tai ihan sama kuin ristiriipus” ei ymmärrä historiaa tai kulttuuria, ei yksilönvapauden, demokratian tai sukupuolten välisen tasa-arvon mekanismeja tai edellytyksiä. Burkini ei ole muotivirtaus eikä nykyaikaa.

– Burkini on osa laajaa islamiin kuuluvaa järjestelmää, joka joko alistaa tai ainakin arvostaa naista vähemmän kuin miestä. Se kertoo, että nainen on pohjimmiltaan miehen omaisuutta, ilman autonomiaa. Naisen tulee peittää itsensä, naisen tulee suojella siveyttään, naisen tulee palvella miestä. Islamin mukaisesti elävät miehet ja naiset eivät ole tasa-arvoisia keskenään missään asiassa, mikäli ymmärrämme tasa-arvon, kuten se tavataan länsimaissa ymmärtää, Purra sanoo.

Purran mukaan burkini on pienempi paha kuin se, että musliminaiselta on kielletty koko uinti tai että hänen pitää pukeutua kaapuun, mutta että Suomessa ei voi ottaa ”pienemmän pahan” moraalista näkökulmaa.

– Perustavanlaatuiset arvomme joko ovat tai eivät ole – ja tällä hetkellä ne selvästi eivät ole, koska emme vaadi kaikkia täällä asuvia ihmisiä noudattamaan samoja asioita.

Säännöt eivät koske kaikkia

Purran mukaan meidän ei pidä alistua dogmaattisen islamin vaatimusten edessä. Pukeutumiseen liittyvät kulttuurin ja uskonnon vaatimukset ovat vain yksi osa laajaa kokonaisuutta, jota meidän tulisi vastustaa kokonaisuudessaan.

– Olemme vuosikymmenien ja -satojen kuluessa saavuttaneet tämän kehityksen ja naisille tasavertaisen aseman. Mikäli mieheni yhtäkkiä vaatisi, että minun pitää peittää itseni tai en saa mennä ulos, hän joutuisi oikeuteen. Miksi sama sallitaan maahanmuuttajille?

Vaarallisia vapautumisia

Purra huomauttaa, että samaan aikaan kun suomalaiset ”liberaalit” puolustelevat burkinia ja muita islamin tapoja piilottaa ja hiljentää nainen, ympäri maailmaa rohkeat musliminaiset riisuvat huivejaan ja kääntyvät vastustamaan patriarkaalista alistuskoneistoa.

Monissa maailman maissa naiset joutuvat vaikeuksiin, vankilaan, heitä kidutetaan, jopa tapetaan, heidän kieltäydyttyään käyttämästä islamin heille pakottamia asuja.

– Näille naisille vaatteesta irtaantuminen on nimenomaan manifesti vapaudelle, ihmisoikeuksille, naisen asemalle ja äänelle.

Tavat eivät katoa muuton mukana

Vastaavia ongelmia on Euroopassa, jopa Suomessa.

– Naisten alistamista rankaisemista, mikäli he luopuvat näistä miesvaltaisen uskon tunnuksista, tapahtuu monissa maissa. Kulttuuriset tavat eivät katoa ihmisistä heidän siirtyessään paikasta toiseen – ne siirtyvät tänne, meidän maahamme. Monet maahanmuuttajanaiset elävät miestensä armoilla, ja suomalaistenkin selvitysten mukaan kärsivät mittavasta lähisuhdeväkivallasta, Purra kertoo.

– Mutta meidän hyville ihmisillemme kyse on vain kankaasta, eikä kenelläkään, perussuomalaisella varsinkaan, ole oikeutta edes keskustella asiasta. Oksettavaa. Siinä teidän arvopohjanne.

SUOMEN UUTISET