Osa Helsingin Itäkeskuksen uimahallin ulkomaalaistaustaisista käyttäjistä ei piittaa yleisistä järjestyssäännöistä.

– Nykyään meillä on suora yhteys vartijaan. Nappia painamalla he tulevat paikalle kymmenessä minuutissa, uimahallin laitospäällikkö Teemu Raatikainen sanoo.

Vartijaan otetaan yhteyttä, kun suomalaiset ja maahanmuuttajat tai turvapaikanhakijat riitelevät keskenään.

– Suomalaiset valittavat, koska ulkomaalaiset eivät käy suihkussa ennen altaaseen menoa tai eivät käytä uima-asua, ja ulkomaalaiset taas ottavat heti nyrkit esille kun tulee sanaharkkaa, Raatikainen sanoo ja jatkaa:

– Tässä on suomalainen saunakulttuuri vastaan muslimiuskonto. Meille suomalaisille on iskostettu pienestä asti, että saunaan mennään alasti. Muslimit taas eivät voi uskontonsa takia ymmärtää alastomuutta tuntemattomien läsnä ollessa.

”Naisella ei ole oikeuksia käskeä miestä”

Silloin kun työvuorossa on vain naispuolisia uimavalvojia, vartija tarvitaan aina selvittelemään erimielisyyksiä.

– Ulkomaalaistaustaisten mielestä naisella ei ole oikeuksia käskeä miestä.

Ongelmana on myös uimavalvojien työtehtävät. Raatikainen sanoo, että ne ovat muuttunet paljon, sillä kun ennen valvojat pitivät huolta siitä ettei kukaan huku, tänä päivänä työnkuvaan kuuluu myös järjestyksen valvominen.

– Lakihan ei salli uimavalvojalle oikeuksia järjestysvalvojan tehtäviin mutta näin vain toimitaan: ensi vuonna annamme työntekijöille koulutusta turvallisuudesta.

Ovelle tupsahti parisensataa turvapaikanhakijaa

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu oli yhtä lailla yllätys uimahallin työntekijöille kuin se on ollut muullekin Suomelle. Syksystä lähtien pakolaisia kävi uimahallissa noin sata päivässä.

– Alku oli kyllä karmeaa, mutta tammikuussa tilanne helpottui.

Itiksen uimahallin työntekijöille viime vuoden loppu oli rankkaa aikaa. Eräänä syksyisenä päivänä hallin ovella odotti parisensataa turvapaikanhakijaa, joista yksikään ei ollut koskaan nähnytkään uimahallia. Uimahallin henkilökunta yritti kerrata tulijoille uimahallin sääntöjä.

– He eivät osanneet englantia tai muutakaan yleisempää kieltä. Kommunikointi oli hankalaa.

Säännöistä arabiankielinen versio

Ongelmista huolimatta turvapaikanhakijoille myytiin liput ja heidät päästettiin uimaan.

– Hetken päästä valvojat ohjasivat heidät kuitenkin takaisin kassalle. Eihän heillä ollut mitään uimahousuja, vaan altaisiin mentiin alushousuissa. Ja vaikka selitimme, että uimahousut tarvitaan, suuri osa ei tajunnut sitä.

Ongelma ratkaistiin niin, että osalle uimahousut vuokrattiin, ja osa ohjattiin viereiseen kauppaan ostamaan sellaiset.

Uimahallin säännöistä laadittiin myös arabiankielinen versio, jotka lopulta lähetettiin muihinkin uimahalleihin.

Päivittäin valituksia suomalaisilta

Niistä on ollut apua monella muullakin paikkakunnalla, erityisesti sellaisissa uimahalleissa, joiden läheisyydessä on turvapaikkakeskus.

– Ulkomaalaistaustaisia on käynyt uimahalleissa aina, mutta tietenkin silloin kun määrä nousee, ongelmatkin kasvavat, Raatikainen toteaa.

Hän arvioi, että 50 prosenttia Itiksen uimahallin käyttäjistä ovat tänä päivänä ulkomaalaisia, turvapaikanhakijoita tai maahanmuuttajia.

Moni kantasuomalainen ei hyväksy muiden asiakkaiden epäkunnioittavaa käytöstä.

– Päivittäin ainakin yksi suomalainen sanoo, että alkaa käyttämään jotain toista uimahallia ulkomaalaisten takia, Raatikainen sanoo.

– Puheista huolimatta suuri osa tulee kuitenkin tänne takaisin. Uimahallin valintaan vaikuttaa eniten sijainti, ja jos asuu jossain tässä lähellä, ei sitä paikkaa helposti vaihdeta, Raatikainen sanoo.

Ennen oli venäläiset, nyt muut

Uimahallin kävijämäärä on pysynyt laitospäällikön mukaan suhteellisen samana. Voisi siis päätellä, että jos kerran ulkomaalaistaustaisten määrä on kasvanut, suomalaisia uimahallin käyttäjiä on vähemmän kuin ennen.

Laitospäällikkö Raatikainen on työskennellyt Itiksen uimahallissa 23 vuotta. Yhtä pitkään kuin uimahalli on ollut olemassa.

– Ennen keksittiin ratkaisuja venäläisten kätöstapoihin, nyt muiden ulkomaalaisten, hän toteaa.

Ongelmia ulkomaalaistaustaisten asiakkaiden kanssa on ollut median mukaan ainakin Kemin, Kajaanin, Lieksan ja Oulun uimahalleissa.

VERA MIETTINEN