Ruotsin vaalikeskustelu pyörii tällä hetkellä tiukasti musliminaisten pukeutumisetiketin ympärillä. Kohu sai alkunsa ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin haastattelusta aiemmin viikolla. Hänen tulkittiin lieventäneen käsitystään burkhakiellosta. Åkesson myönsi jälkeenpäin puhuneensa tulkinnanavaraisesti. Perusasia on selvä: Ruotsidemokraatit ovat julkisten paikkojen burkhakiellon takana.

Kiihkeän keskustelun taustalla on nouseva vaalikuume ja asetelma, jossa kokoomus ja ruotsidemokraatit kamppailevat opposition johtopaikasta ja paalupaikasta hallitusneuvotteluihin.

Ruotsidemokraatteja on erityisesti suivaannuttanut kokoomuksen gallupmenestys uuden puheenjohtajansa myötä. Siksi Jimmie Åkesson pohtii ankarasti lausuntojaan, jotta ne eivät sulkisi tietä hallitusvaltaan heti kättelyssä:

-Eteeni lyötiin kyllä/ei -tyyppisiä kysymyksiä eikä minun annettu selvittää asioita syvemmälti. Mutta seison kyllä lausuntoni takana: En halua yleisesti puuttua johonkin tiettyyn pukeutumistyyliin, mutta poliitikoilla on kyllä oikeus rajoittaa yleisellä paikalla sellaisen vaatteen käyttöä, joka peittää kasvot, Åkesson sanoi Aftonbladet-lehden haastattelussa.

– Mutta jos joku syö perjantaimussakkaa kotonaan hän voi pukeutua burkhaan tai vaikka kommandopipoon aivan miten haluaa.

Huhtasaari eurooppalaisella linjalla

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari otti alkuviikolla kantaa burkha-asioihin ja sanoi olevansa eurooppalaisilla linjoilla:

– On kansallista tervettä itsetuntoa ja turvallisuutta lisäävää kieltää kasvojen peittäminen myös Suomessa. On poliittista petosta uskotella, että burkhan ja niqabin kielto loukkaisi naisten itsemääräämisoikeutta.

Joissakin muslimiyhteisössä tytöt ja naiset pakotetaan peittämään kasvonsa.

Jos tyttöjä ja naisia ei päästetä ulos ilman burkhaa ja niqabia, se täyttää Huhtasaaren mukaan perheväkivallan kriteerit.

– Perussuomalaiset haluavat vapauttaa maassamme oleskelevat musliminaiset tällaisista pakotteista. Suomi ei saa jäädä asenneimpivaaralaisuudella uudesta eurooppalaisesta valtavirrasta, Huhtasaari korostaa.

Suomen Uutiset