Kansanedustaja Mika Niikko Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnasta on huolissaan avioliittojensa vangeiksi jääneiden naisten ja heidän lastensa kohtaloista.

Mika Niikko puhui aiheesta Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa keskiviikkona, kun yleiskokouksen käsiteltävänä hollantilaisen kansanedustajan Margareet De Boeerin raportti aviovankeuden ongelmista.

– Euroopassa arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia naisia, jotka haluaisivat lähteä avioliitostaan mutta eivät voi, koska pelkäävät henkensä puolesta. Uhkana voi olla myös, että he menettävät lapsensa, joutuvat karkotetuiksi tai heidät eristetään yhteisönsä ulkopuolelle, Niikko totesi.

Kunniaväkivalta ei saa levitä

Tietoisuus aviovankeudesta on vähäistä, eikä aviovankeuden käsite ole kunnolla vakiintunut suomen kieleen. Sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa avioliiton toinen osapuoli haluaa lopettaa sen, mutta ei pysty. koska pelkää väkivaltaa, huoltajuuden menettämistä, yhteisön painetta tai ero ei ole mahdollinen taloudellisen itsenäisyyden puuttumisen takia.

– Jos avioliitto on uskonnollinen, lailliset oikeudet eivät aina ole voimassa. Tämä on nähty monissa eri uskonnoissa, mutta tilanne on erityisen huolestuttava muslimien avioliitoissa. Olemme myös nähneet niin sanottua kunniaväkivaltaa esimerkiksi Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa. Sellainen ei saa levitä Euroopassa, Niikko vaati.

– Meidän lainsäätäjinä on tehtävä kaikkemme varmistaaksemme, että lakimme ovat ajan tasalla ja että yhteiskuntamme pystyvät suojelemaan kaikkia, erityisesti naisia ja lapsia, Niikko painotti.

SUOMEN UUTISET