Afganistanilaisveljekset ovat Saksassa oikeudessa epäiltyinä isosiskonsa murhasta. Toinen heistä on tunnustanut teon. Bonnin yliopiston professorin mukaan henkirikoksessa on selvät kunniamurhan tunnusmerkit.

Berliinissä on käyty oikeutta 23- ja 27-vuotiaita afganistanilaisveljeksiä vastaan. Heidän epäillään murhanneet 34-vuotiaan isosiskonsa, joka katosi vuosi sitten heinäkuussa. Naisen ruumis löydettiin myöhemmin Münchenin lähettyviltä, kertoo Berliner Zeitung -lehti.

Oikeudenkäynnin aikana vanhempi veljistä otti murhan kontolleen. Hänen mukaansa pikkuveli ei ollut paikalla, kun hän tappoi sisarensa.

– Peitin Maryamin suun ja puristin häntä kurkusta, kunnes hän lakkasi hengittämästä, vanhempi veli kertoi oikeudessa.

– Yritin laittaa hänet matkalaukkuun. Ei mahtunut. Leikkasin kaulaa yhdellä viillolla. Verta ei vuotanut paljon.

”Sisar puhui loukkaavasti vanhemmistamme”

Vanhempi veli kertoo käyneensä surmapäivänä ostamassa ison matkalaukun yhdessä sisarensa kanssa. Sitten he menivät nuoremman veljen asunnolle, jossa sisaruksille tuli riitaa rahan lähettämisestä Afganistaniin.

Verityön tunnustanut veli oli lähettänyt 400 euroa vanhemmilleen Afganistaniin. Hänen tavoitteensa oli lähettää kaikkiaan 5 000 euroa, jotta vanhemmat voisivat matkustaa Saksaan. Sisko ei kuitenkaan ollut innostunut vanhempien Saksaan tulosta, vaan puhui heistä tavalla, joka sai veljen suuttumaan.

– Hän sanoi, ettei välitä vanhemmistamme. Että he eivät olleet huolehtineet meistä, lähettäneet meitä kouluun, veli kertoi oikeudessa.

Omien sanojensa mukaan tästä suuttuneena vanhempi veli surmasi sisarensa ja pakotti pikkuveljen auttamaan ruumiin hävittämisessä. Ruumiin jalat ja kädet sidottiin ilmastointiteipillä ja teippiä kiedottiin myös kasvojen ympärille.

Sitten ruumis tungettiin aiemmin päivällä ostettuun isoon matkalaukkuun. Poliisin hankkimalla valvontakameravideolla näkyy, miten veljekset kantavat isoa laukkua rautatieasemalla astuen Müncheniin menevään junaan.

Professori: Selvät kunniamurhan tunnusmerkit

Oikeudessa todistajana kuultu Bonnin yliopiston professori Christine Schirrmacher on islamin asiantuntija. Hänen mukaansa teossa on nähtävissä monia niin kutsutun kunniamurhan tunnusmerkkejä. Kyse ei välttämättä ollut rahan lähettämisestä Afganistaniin tai edes vanhempien kunnioittamisesta.

Veljekset käyttävät nimeä ”Sayed” nimiensä osana. Professori Schirrmacherin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että he katsovat olevansa profeetta Muhammedin suoria jälkeläisiä, ja tätä kautta muita muslimeja parempia.

– Sayed menee naimisiin vain toisen Sayedin kanssa, professori sanoi.

Murhattu nainen oli eronnut pakkoavioliitosta

Murhattu Maryam oli pakotettu pakkoavioliittoon, josta hän oli eronnut Saksassa. Nyt hänellä oli uusi poikaystävä, joka ei kuulunut Sayedien joukkoon.

– Kyse on seksuaalisesta puhtaudesta. Nainen on kunnian kantaja, mies on kunnian vahti. Miesten on palautettava kunnia heti oletettu häpeä tulee julki.

Jos naisen ”häpeästä” puhutaan julkisesti muslimiyhteisössä, hänen syyllisyytensä katsotaan todistetuksi. Nainen itse ei voi asialle mitään.

– Perheen miehet päättävät asiasta. Nämä eivät ole hetken mielijohteesta tehtyjä intohimorikoksia, koska teon valmistelu vie aikaa, professori Schirrmacher kertoi oikeudessa.

Kunniamurhan tekijäksi valitaan usein nuorin veljistä, koska nuori tai alaikäinen henkilö saa länsimaissa lievemmän rangaistuksen. Teosta kieltäytyjä leimataan heikoksi.

Kaulan viiltäminen viittaa rituaalimurhaan

Professori Schirrmacherin mukaan kunniamurhille tyypillisiä tekotapoja ovat veitseniskut ja kuristaminen. Joskus uhrin kurkku viilletään auki rituaalimurhan tapaan. Uhri tavallaan uhrataan Allahin miellyttämiseksi. Maryam kuristettiin, hänen suunsa tukittiin teipillä ja hänen kaulaansa viillettiin veitsellä.

– Kunniamurhan uhri haudataan usein tuntemattomaan paikkaan. Häntä ei surra eikä hänestä puhuta enää ikinä. Aivan kuin häntä ei olisi ikinä ollutkaan, professori sanoi.

Maryamin ruumis löytyi haudattuna sikiöasennossa maakuoppaan, joka oli maastossa sijainneen laittoman kaatopaikan vieressä. Oikeus antaa tuomionsa asiassa joulukuussa.

SUOMEN UUTISET