Europarlamentin täysistunnossa Strasbourgissa keskusteltiin eilen Mahsa Aminin kuolemasta ja naisten oikeuksia puolustaviin mielenosoittajiin kohdistetuista tukahduttamistoimista Iranissa.

22-vuotias Mahsa Amin pidätettiin väärin puetun hijabin takia. Hän kuoli siveyspoliisien käsissä. Mielenosoitukset alkoivat Iranissa Aminin kuoleman jälkeen 16. syyskuuta ja ovat jatkuneet rajuina ympäri maan.

Mahsa Aminin kohtalo on herättänyt laajalti huomiota ympäri maailman. STT uutisoi viime lauantaina tukimielenosoituksista Iranin naisille muun muassa Helsingissä, Madridissa, Lontoossa, Roomassa ja Tokiossa. Roomassa jotkut mielenosoituksiin osallistuneet naiset leikkasivat omia hiuksiaan solidaarisuuden osoituksena.

Islam ja sen naiskäsitys eivät katoa

Puheessaan europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen epäili, muuttuuko kuohunnan seurauksena kuitenkaan mikään:

– Kun Iranin uskonnollinen poliisi pieksee naisen kuoliaaksi Iranissa, Euroopan feministit vaikenevat. Ovatko islamin säännöt tärkeämpiä kuin tämän naisen oikeus elää? Kuka häntä olisi puolustanut täällä Euroopassa? Olisiko häntä syytetty jopa islamofobiasta? En ihmettelisi sitäkään.

– Eurooppa voi ja sen pitää tuomita Iranin ja islamin harjoittama naisten sorto. Mutta muuttaako se mitään? Vaikka nykyinen kiihkoislamilainen pappisvalta kaatuisi, tilalle tulee uusi islamilainen hallinto. Onko vielä raaempi vai maltillisempi, vain siitä on kysymys. Islam ja sen naiskäsitys ei katoa mihinkään.

Eurooppa ottanut avosylin vastaan

Hän jatkoi puhettaan viittaamalla Afganistaniin:

– Länsimaisen demokratian vienti islamilaisiin maihin ei ole onnistunut tähänkään asti. Eivät aiemmat arabivallankumouksetkaan muuttaneet tilannetta miksikään. Iranin naapuri Afganistan on pystyttänyt uusimman hirmuhallinnon.

Lopuksi Hakkarainen puhui islamin vaikutuksesta Eurooppaan.

– Entäpä Euroopan tulevaisuus? Tänne on avosylin otettu vastaan kymmenin miljoonin tuon uskonnon pakkosyöttämiä ihmisiä ja tulokset on nähty: terrori-iskuja joka puolella. Ottaisiko Eurooppa vihdoinkin opikseen?

SUOMEN UUTISET