Naispuoliset yliopisto-opiskelijat käännytettiin kampuksilta keskiviikkona. Talebanin hallinnoima korkeakouluministeriö ilmoitti, että heidän pääsynsä estetään toistaiseksi.

Talebanin johtama hallinto perusteli torstaina, että naisten sulkeminen johtui osittain siitä, että naisopiskelijat eivät noudattaneet sen tulkintaa islamilaisesta pukeutumiskoodista.

Virkaa toimittava korkeakouluministeri Nida Mohammad Nadim kertoi Afganistanin osavaltion yleisradioyhtiölle RTA:lle, että päätöksen taustalla ovat naisopiskelijat, jotka eivät käyttäneet asianmukaista islamilaista asua. Hänen mukaansa he olivat myös rikkoneet eri sukupuolten välistä erottelua.

Nadim sanoi lisäksi, että islamin opetus on yhä avointa naisopiskelijoille.

Talebanien valtaan noususta lähtien afganistanilaiset opiskelijat ja professorit ovat kertoneet, että yliopistoluokat on eroteltu sukupuolen mukaan ja että naisopiskelijat ovat mukauttaneet pukeutumistaan ohjeiden mukaisesti. He ovat esimerkiksi peittäneet kasvonsa ja käyttäneet vain tummia värejä vaatteissaan.

Protesteissa mukana myös miehiä

Päätöksen jälkeen pääkaupungin Kabulin yliopiston eteen kokoontui noin 50 naispuolista mielenosoittajaa. He pitelivät kylttejä ja huusivat: ”Koulutus on oikeutemme, yliopistot pitäisi avata.”

Myös Itä-Afganistanissa sijaitsevan Nangaharin yliopiston opiskelijat osoittivat mieltään. Siellä miespuoliset lääketieteen opiskelijat poistuivat kokeista, koska heidän naisluokkatoverinsa olivat poissa.

Opiskelun estäminen tuomittiin voimakkaasti

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että talebanit yrittävät tuomita afganistanilaiset naiset ”pimeään tulevaisuuteen ilman mahdollisuuksia” estämällä heitä osallistumasta yliopisto-opintoihin.

Myös G7-maiden ryhmä antoi yhteisen lausunnon torstaina. Siinä todetaan, että sukupuoleen perustuva vaino on rikos ihmisyyttä vastaan.

Kantaa otti myös Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, joka määräsi Yhdysvaltain johtaman hyökkäyksen Afganistaniin vuonna 2001 al-Qaidan Yhdysvaltoihin tekemien hyökkäysten jälkeen. Hän tuomitsi vaimonsa Lauran kanssa Talebanin toimet voimakkaasti Twitterissä julkaistussa lausunnossaan.

Lausunnossa sanottiin, että naisten kohteleminen toisen luokan kansalaisina ja heidän ihmisoikeuksiensa riistäminen pitäisi herättää raivoa kaikkien keskuudessa.

Korkeakouluministeri Nadim totesi haastattelussaan torstaina, että Talebanit pyytävät maailmaa olemaan sekaantumatta Afganistanin asiohin. Hän myös sanoi, että Talebanin johtama hallinto kunnioittaa naisten oikeuksia islamilaisen lain mukaisesti.

(Lähde: Reuters)

HELI-MARIA WIIK