

LEHTIKUVA
Taleban sulki yliopistot naisilta Afganistanissa – “Rikkoivat islamilaista pukukoodia”
Naispuoliset yliopisto-opiskelijat käännytettiin kampuksilta keskiviikkona. Talebanin hallinnoima korkeakouluministeriö ilmoitti, että heidän pääsynsä estetään toistaiseksi.
Talebanin johtama hallinto perusteli torstaina, että naisten sulkeminen johtui osittain siitä, että naisopiskelijat eivät noudattaneet sen tulkintaa islamilaisesta pukeutumiskoodista.
Virkaa toimittava korkeakouluministeri Nida Mohammad Nadim kertoi Afganistanin osavaltion yleisradioyhtiölle RTA:lle, että päätöksen taustalla ovat naisopiskelijat, jotka eivät käyttäneet asianmukaista islamilaista asua. Hänen mukaansa he olivat myös rikkoneet eri sukupuolten välistä erottelua.
Nadim sanoi lisäksi, että islamin opetus on yhä avointa naisopiskelijoille.
Talebanien valtaan noususta lähtien afganistanilaiset opiskelijat ja professorit ovat kertoneet, että yliopistoluokat on eroteltu sukupuolen mukaan ja että naisopiskelijat ovat mukauttaneet pukeutumistaan ohjeiden mukaisesti. He ovat esimerkiksi peittäneet kasvonsa ja käyttäneet vain tummia värejä vaatteissaan.
Protesteissa mukana myös miehiä
Päätöksen jälkeen pääkaupungin Kabulin yliopiston eteen kokoontui noin 50 naispuolista mielenosoittajaa. He pitelivät kylttejä ja huusivat: “Koulutus on oikeutemme, yliopistot pitäisi avata.”
Myös Itä-Afganistanissa sijaitsevan Nangaharin yliopiston opiskelijat osoittivat mieltään. Siellä miespuoliset lääketieteen opiskelijat poistuivat kokeista, koska heidän naisluokkatoverinsa olivat poissa.
Opiskelun estäminen tuomittiin voimakkaasti
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että talebanit yrittävät tuomita afganistanilaiset naiset “pimeään tulevaisuuteen ilman mahdollisuuksia” estämällä heitä osallistumasta yliopisto-opintoihin.
Myös G7-maiden ryhmä antoi yhteisen lausunnon torstaina. Siinä todetaan, että sukupuoleen perustuva vaino on rikos ihmisyyttä vastaan.
Kantaa otti myös Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush, joka määräsi Yhdysvaltain johtaman hyökkäyksen Afganistaniin vuonna 2001 al-Qaidan Yhdysvaltoihin tekemien hyökkäysten jälkeen. Hän tuomitsi vaimonsa Lauran kanssa Talebanin toimet voimakkaasti Twitterissä julkaistussa lausunnossaan.
Lausunnossa sanottiin, että naisten kohteleminen toisen luokan kansalaisina ja heidän ihmisoikeuksiensa riistäminen pitäisi herättää raivoa kaikkien keskuudessa.
Korkeakouluministeri Nadim totesi haastattelussaan torstaina, että Talebanit pyytävät maailmaa olemaan sekaantumatta Afganistanin asiohin. Hän myös sanoi, että Talebanin johtama hallinto kunnioittaa naisten oikeuksia islamilaisen lain mukaisesti.
(Lähde: Reuters)
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Nida Mohammad Nadim opiskelivat Taleban Antony Blinken Yliopisto George W. Bush Afganistan Islam Yhdysvallat Naisten asema
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvapaikanhakija puukotti kahta koulutyttöä Saksassa – Suomen media vaikenee tekijän taustoista

Vihervasemmistosta jälleen järjetön vaatimus: Afganistanilaisten oleskelulupaprosesseja tulee helpottaa

Professori laski auttamiskertoimen: Afganistanista Suomeen tulleen pakolaisen kustannuksilla voitaisiin auttaa lähialueella 50 ihmistä, muista kriisimaista tulevilla luku vielä tätäkin suurempi

Talibanien medialinjaus: Naiset pois tv-sarjoista ja draamoista Afganistanissa

Onko suomalainen kulttuuri parempi kuin afganistanilainen kulttuuri? – Riikka Purra: ”En epäile hetkeäkään sanoa, että ehdottomasti on”

Kiistaa tappamisen oikeutuksesta – talibanjohtaja syyttää brittiprinssiä sotarikoksista

Laura julkaisi kuvan itsestään muslimihunnussa, ja siitäpä sitten raivo repesi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.