Täytyy myöntää. Kuva on lähes hypnoottinen.

Itä-Helsingissä asuva Laura Jokela julkaisi hiljattain kahtiajaetun kuvan itsestään. Vasemmalla puolella on raikas ja iloinen kasvopotretti. Oikealla puolella hänen päällään on niqab, eli kasvohuntu.

Niqab on musliminaisten käyttämä, kasvot lähes kokonaan peittävä vaate, jossa on pieni aukko silmille. Sen käyttö käyttö perustuu islamilaiseen lakiin, kertoo Wikipedia.

Jokela kuuluu perussuomalaisiin, ja on eduskuntavaaliehdokkaana Helsingissä. Ehdokassivullaan hän kertoo kaupunginosansa arjesta: ”Jos jonkun mielestä monikulttuurisuus on jees, niin voin toivottaa hänet tervetulleeksi Kontulaan. Täällä näkee kuinka päiväkoti-ikäiset tytöt hunnutetaan päiväkotiin ja koulupäivät lapsille ovat kuin jokapäiväinen kulttuurimatka ulkomaille (ei hyvällä tavalla).”

Raivo yltyy, media vaikenee

Kuvan julkaisun jälkeen ei hetkeen tapahtunut mitään.

Sitten vähän kommentteja.

Sitten enemmän.

Ja kun tovi oli kulunut, sosiaalisessa mediassa oli valtava määrä kirjoituksia. Osassa painettiin menemään tavalla, jossa raivokilari on liioittelua alaspäin.

Jokela on lauantaille mentäessä saanut osakseen useita tappouhkauksia ja valtavan määrän jäsentymätöntä raivoa. Hän on julkaissut Twitterissä joitain saamiaan viestejä. Niiden sävy on äärimmäisen synkkä. Kuoleman toivotuksia, halventavia kirosanoja, kehotuksia bussin alle jäämisestä, veitsen kuvia. Onpa joku kertonut jo tekevänsä rikosilmoituksenkin.

On sinänsä kuvaavaa, että islamin vähemmän hehkeitä puolia esiin nostamalla saa osakseen väkivaltaisia uhkauksia.

Suomalainen media on toistaiseksi vaiennut asiasta kokonaan, vaikka tapaus on noteerattu jopa ulkomailla saakka. Euronews haastatteli Jokelaa tapauksen johdosta.

Eipä siinä. Kun perinteinen media vaikenee, muut mediamuodot nousevat sen paikalle. Hyvän koosteen aiheesta on rakentanut vaikkapa nimimerkki Rivien välistä.

Raija Toiviaisen ajojahti

Islamin nurjien puolien kritisointissa on monenlaisia riskejä, ja yksi niistä on arvaamaton suomalainen valtakunnansyyttäjäjärjestelmä.

Sitä voisi kuvitella, että naisten oikeuksilla ja tasa-arvolla profiloituneessa Suomessa voisi vapaasti puhua islamin äärivanhoillisten muotojen totalitaristisista piirteistä. Mutta niin vain usein käy, että tällaisesta puheesta joutuukin itse syytettyjen penkille.

Burkan käyttökieltoa ajanut pirkanmaalainen perussuomalainen Auri Saarelainen väänsi vuosien ajan kättä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviasta vastaan. Saarelainen voitti. Toiviainen hävisi.

Kyse oli eurovaalien alla julkaistusta kuvasta, jossa näkyi kaksi burkhaan pukeutunutta naista. Suomen Uutisten tapauksesta kertova juttu täällä.

MATIAS TURKKILA