Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta lähti aikanaan muotoutumaan naisten vapautumisen, tasa-arvon ja äänioikeuden myötä. Feodaaliyhteiskunnan kahleiden katkominen voisi olla avain myös nykyajan alistettujen naisten tielle tasa-arvoon. Tätä mieltä ovat pikkuhiljaa myös Ruotsin demarit ja vihreät.

Tilastokeskus SBC:n mukaan ulkomailla syntyneet naiset synnyttävät enemmän lapsia kuin Ruotsissa syntyneet. Näin tulee olemaan myös tulevaisuudessa, vuoteen 2070 asti.

Ongelmalähiöiden rinnakkaisyhteiskunnat vaikuttavat osaltaan siihen, että naisen asema ei välttämättä muutu siitä, mitä se oli hänen lähtömaassaan.

Ruotsissa nainen synnytti keskimäärin 1,67 lasta vuonna 2021. Vertailun vuoksi vuonna 2020 vastaava luku oli Somaliassa 6,4, Malissa 6,0, Afganistanissa 4,8, Irakissa 3,6 ja Syyriassa 2,8.

Muutos näkyy katukuvassa

Yhdessä voimakkaana jatkuvan maahanmuuton kanssa siirtolaisväestön korkeampi lisääntyvyys tulee muuttamaan demografista kuvaa Ruotsista. Samalla kun ikääntyvä kantaväestö kuolee pois.

Kyse ei ole mielipiteestä, vaan matematiikasta. Väestön vaihtuminen saattaa samalla lisätä haasteita, joista osa on näkyvissä jo nyt.

Göteborgissa tilanne on sen sorttinen, että sosialidemokraatitkin ovat heränneet todellisuuteen. Valtuustoryhmän puheenjohtaja on huolissaan lapsista, jotka kasvavat erittäin monilapsisissa perheissä, heidän pitkäaikaistyöttömistä vanhemmistaan, köyhyydestä sekä ahtaasta asumisesta.

Herkkä kysymys, joka on esitettävä

– Ymmärrän sen, että kysymys monille herkkä. Kun meillä kuitenkin on sellaisista maista tulleita perheitä, joissa perhearvot ovat täysin erilaiset kuin Ruotsissa, asioista on voitava puhua, muotoilee Göteborgin valtuuston johtava sosialidemokraatti Jonas Attenius.

Keinojakin lapsiluvun rajoittamiseksi on ja tässä yhteydessä lienee hyväksi katsoa tasa-arvon historiaan. Vihreiden valtakunnallinen tiedotusvastaava Märta Stenevi totesikin aivan äskettäin, että vastaus löytyy pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta:

– Ruotsin muutos yhteiskuntana perustui aikanaan keskeisesti naisten itsenäisyyteen ja perhesuunnitteluun. Samansuuntainen keskustelu pitäisi saada aikaan myös nyt.

SUOMEN UUTISET