Perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen mukaan sananvapautta on uskallettava puolustaa loppuun saakka. – On ajateltava, että sananvapaudelle täytyy rakentaa vahva asema myös tulevia, vaikeita aikoja varten.

Ylen A-studiossa eilen vieraillut Sebastian Tynkkynen sanoo pitävänsä valitettavana, että Suomessa viimeisenä Pohjoismaana on edelleen voimassa laki uskonrauhan rikkomisesta.

Rajoittaa tarpeettomasti sananvapautta

Rikoslain mukaan uskonrauhan rikkominen on rangaistava teko, mutta Tynkkysen mukaan se tarpeettomasti rajoittaa sananvapautta.

– Mielestäni Suomessa vuonna 2023 pitäisi jo voida saada kritisoida myös uskontoja ja niiden pyhinä pitämiä asioita, Tynkkynen sanoo ja huomauttaa uskonnollisissa piireissä tapahtuneista asioista.

– Tällä vaalikaudella on puhuttu paljon esimerkiksi poikalapsien uskonnollisesta silpomisesta. Perussuomalaiset on ainoana puolueena tätä vastustanut. Näin ollen on ollut pakko kritisoida samalla myös sitä, mitä uskontojen piirissä tapahtuu. Uskonrauhan rikkomissäännös rikoslaissa asettaa kuitenkin rajoitteita kritiikille.

Yleensä soveltaminen liittyy islamiin

Tynkkynen huomauttaa, että rikossäännös ei samalla tavalla suojele kaikkia uskontoja.

– Yleensä säännöksen soveltamistilanteet liittyvät islamin uskoon. Muistamme, kuinka esimerkiksi Jari Tervo Ylen tv-lähetyksessä heitti Raamatun lattialle. Se johti tutkintapyyntöön, mutta poliisi keskeytti käsittelyn. Käytännössä näyttää siis siltä, että säännös on olemassa vain islamin uskon suojelemisen takia.

Tynkkynen on laatimassa asiasta myös lakialoitetta.

– Meidän ei tarvitsisi ajatella, että tarvitaan tällaisia pykäliä väkivallan ja mellakoiden estämiseksi. Varsinainen ongelma on itse mellakointi ja myös esimerkiksi tappouhkaukset, mitä sananvapauden käyttämisestä voi seurata. Sananvapaudelle täytyy rakentaa vahva asema myös tulevia, vaikeita aikoja varten.

Suomen Uutiset