Rovaniemen hovioikeus on tänään hylännyt perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkysen valituksen käsitellä Oulun käräjäoikeuden 4.10.2021 tuomiota kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjä piti Sebastian Tynkkysen kuntavaalikampanjaa rasistisena ja syyte johti 70 päiväsakkoon, joka teki Tynkkysen tuloilla 4 410 euroa.

– Kampanjassani totesin, että ”Tyttäresi ja vaimosi lopettivat lenkkeilyn iltaisin. Viereesi nousi vastaanottokeskus.” Hovioikeuden mielestä tällainen puhe on niin rikollista, ettei se edes viitsinyt arvioida, saako näin sanoa. Käytännössä hovioikeus pisti valituksen suoraan roskiin ja perusteli, että tämä oli tärkeää ”lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa”. Poliittisten mielipiteiden esittäminen kuuluu sananvapauden ydinalueelle ja siksi uudelleenharkinnan epääminen tällaisella kategorisella perustelulla on oikeusvaltion näkökulmasta surullista, Tynkkynen toteaa.

Tynkkynen sai ensimmäisen kiihotustuomionsa arvosteltuaan turvapaikanhakijan tekemiä puukotuksia Saksassa 2016 ja vaadittuaan palautusautomaatin tehostamista. Tuomio uskonrauhan rikkomisesta langetettiin puolestaan samassa yhteydessä Tynkkysen kutsuttua Allahia hirviöksi.

Sananvapaus kapenemassa

Tynkkysen toinen kiihotustuomio tuli somekuvasta, jossa Tynkkynen oli arvostellut 2015-2016 tapahtuneiden islamististen terrori-iskujen uskonnollisia motiiveja. Nyt käsittelyssä oleva vuoden 2017 kuntavaalikampanja johti siis kolmanteen kiihotustuomioon.

– Näillä oikeuden ratkaisuilla edistetään tiukasti valtakunnansyyttäjän toivetta kaventaa sananvapauden liikkumatilaa poliittisessa kontekstissa. Oppositiopoliitikkojen ikävien mielipiteiden tai vapaan median pilakuvien siivoaminen pois voi nopeasti ajateltuna kuulostaa jalolta, mutta tällaista toimintaa kutsutaan muissa maissa autoritääriseksi kehitykseksi, Tynkkynen toteaa.

Tynkkynen valittaa ratkaisusta korkeimpaan oikeuteen.

SUOMEN UUTISET