Kristittyjen yhteisöjen johtajat ympäri maailmaa ovat huolissaan siitä, että Suomessa kristityt joutuvat syytteeseen raamatullisten näkemystensä selittämisestä. Yhdysvalloissa jopa kongressiedustajat ovat vaatineet hallitukseltaan toimia Suomea vastaan, koska katsovat, että kristittyjen sananvapautta on loukattu. Mutta Suomessa valtakunnansyyttäjän käsi on pitkä ja armoton: ”vihapuheesta” joutuu tuomiolle jopa seitsemäntoista vuotta myöhemmin.

Konservatiivinen amerikkalainen verkkolehti The Federalist julkaisi äskettäin pitkän jutun Juhana Pohjolasta, Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispasta, joka on syytettyjen penkillä samassa jutussa Päivi Räsäsen kanssa.

Tammikuussa käräjille joutuvaa Räsästä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyse on Räsäsen lausumista liittyen homoseksuaaleihin ja homoliittoihin. Juhana Pohjolaa syytetään, koska hän toimi Luther-säätiön verkkosivujen päätoimittajana vuonna 2004, kun Luther-säätiö julkaisi Päivi Räsäsen kirjoituksen Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi – homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.

Käräjille 17 vuotta sitten tehdystä julkaisusta

Vuonna 2004 julkaistun pamfletin suhteen poliisi teki 13.9.2019 perusteellisen 11-sivuisen päätöksen, jonka mukaan ei ole syytä epäillä, että rikosta olisi tapahtunut. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle tämä ei kuitenkaan kelvannut, vaan hän määräsi esitutkinnan toimitettavaksi asiassa ja nosti syytteen.

Periaatteessa seitsemäntoista vuotta sitten tapahtunut rikos olisi jo aikoja sitten vanhentunut, mutta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen vetoaa siihen, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan jatkuu niin kauan kuin viesti tai kirjoitus on yleisön saatavilla. Räsäsen kirjoitus on yhä saatavilla Luther-säätiön nettisivuilla. Siksi Juhana Pohjolakin joutui syytteeseen.

Perinteisten kristillisten arvojen piispa

The Federalist -lehden toimittaja Joy Pullman kuvailee 49-vuotiasta Juhana Pohjolaa vähäeleiseksi ja harkitusti puhuvaksi mieheksi, joka on ”pitkä ja hoikka”, kuten kaikki suomalaiset toimittajan mielestä ovat. Pohjolaa kuvaillaan asialleen omistautuneeksi papiksi, joka on käyttänyt elämänsä ”eksyneiden lampaiden” kokoamiseen Luther-säätiön perustaman Suomen lähetyshiippakunnan alaisuudessa toimivissa pienissä seurakunnissa.

Kahden vuosikymmenen aikana lähetyshiippakunta on kasvanut nelisenkymmentä seurakuntaa käsittäväksi kokonaisuudeksi, jonka piispaksi Juhana Pohjola valittiin vuoden 2021 alussa. Matkan varrelle on mahtunut myös koettelemuksia: vuonna 2014 evankelisluterilainen kirkko peruutti Pohjolan pappisviran, koska tämä vastustaa naispappeutta.

”Vihapuhelakeja käytetään kansalaisten vaientamiseen”

Alliance Defending Freedom -järjestöä edustava ihmisoikeusjuristi Paul Coleman pitää Räsäsen ja Pohjolan oikeusjuttua ”hiilikaivoksen kanarianlintuna”, joka varoittaa sananvapauteen kohdistuvasta vaarasta. ADF on tarjonnut Pohjolalle ja Räsäselle yleistä juridista tukea.

– Vaikka kaikilla Euroopan mailla on vihapuhelakinsa, joita ne käyttävät lisääntyvässä määrin omia kansalaisiaan vastaan heidän mielipiteidensä takia, tämä on ensimmäinen kerta, kun kristityt joutuvat syytteeseen omien, raamatullisten näkemystensä selittämisestä, Coleman sanoo.

– Kyseessä on ennakkotapaus, joka on tärkeä suomalaisille ja Päivi Räsäselle ja piispa Pohjolalle, mutta myös koko Euroopalle. Jos tällainen syyte johtaa tuomioon yhdessä maassa, vastaavia syytteitä tullaan näkemään myös muissa maissa.

Ihmisoikeusjuristi Paul Coleman pitää Euroopassa, Kanadassa ja Australiassa käyttöön otettuja ”vihapuhelakeja” Neuvostoliiton vaikutuksesta periytyvinä ”uinuvina lakeina”, jotka voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan.

– Ihmisten pitää lähteä osoittamaan mieltään näitä lakeja vastaan ja kumota ne, Coleman sanoo.

Tukea kristityiltä ympäri maailmaa

Räsänen ja Pohjola ovat saaneet paljon tukea kristityiltä eri puolilta maailmaa. Yhdysvalloissa useat kongressiedustajat ovat vaatineet Yhdysvaltain hallitusta ryhtymään toimiin Suomea vastaan, koska he pitävät Räsäseen ja Pohjolaan kohdistuneita syytteitä ihmisoikeusloukkauksina.

Päivi Räsänen kertoi Iltalehdelle, että kuuluisan edesmenneen amerikkalaisen saarnaajan Billy Grahamin perustama Decision-lehti aikoo haastatella häntä ja Venäjän ortodoksinen kirkko osoitti tukeaan juuri viime viikolla.

Luther-säätiön perustaman Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola suhtautuu tulevaan oikeudenkäyntiin luottavaisesti ja uskossaan vakaana. Hänen asenteensa tuo amerikkalaistoimittajan mieleen Martti Lutherin kuuluisat sanat tämän seistessä oikeuden edessä: ”Jumala minua auttakoon. Tässä seison, enkä muuta voi.”

SUOMEN UUTISET