Europarlamentaarikot Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen (ps/ID-ryhmä) saivat kirjalliseen kysymykseensä komissiolta vastauksen, jonka mukaan ”ei vaikuta siltä, että Suomen viranomaiset olisivat toimineet EU:n lainsäädännön puitteissa”.

Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja kymmenen muuta meppiä jättivät komissiolle kirjallisen kysymyksen uskonnonvapaudesta ja kaksinaismoralismista, koska Suomen valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) vastaan vihapuheesta.

– Räsänen kertoi mielipiteensä homoseksuaalisuudesta pohjaten Raamatun tekstien tulkintaan. Kysymyksen johdannossa todetaan myös, ettei Räsänen ole kertaakaan yllyttänyt ihmisiä väkivaltaisuuteen tai vihamielisyyteen homoseksuaalista yhteisöä kohtaan, vaan päinvastoin kertonut tukevansa homoseksuaalien ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia, kertovat Huhtasaari ja Hakkarainen.

Eikö sananvapaus ole perusoikeus?

Huhtasaari, Hakkarainen ja muut allekirjoittajat kysyivät, onko komissio samaa mieltä siitä, että sananvapaus on yksi niistä perusoikeuksista, jotka erottavat Euroopan valtiot autoritaarisista valtioista. Mepit halusivat tietää, eikö mielipiteiden ilmaisemisen rajoittaminen ole sensurointia.

– Miksi komissio on päättänyt vakaasti turvata islaminuskoisen yhteisön uskonnonvapauden, mutta on vastentahtoinen tukemaan ja turvaamaan kristinuskoisten oikeuksia samassa laajuudessa? Entä uskooko komissio, että Räsäsen mielipiteet ovat vihapuhetta, ja jos uskoo, niin millä perusteella?

HLBTIQ

Didier Reyndersin Euroopan komission puolesta antamassa vastauksessa toistuu mm. kirjainyhdistelmä hlbtiq:

– Uskonnon- ja sananvapautta suojellaan EU:n perusoikeuskirjan 10 ja 11 artiklan nojalla. EU:n säännöillä puututaan rasismiin ja suvaitsemattomuuteen, myös viharikoksiin ja vihapuheeseen. Komissio tuomitsee kaikki homofobian muodot sekä homojen, lesbojen, biseksuaalien, transihmisten, intersukupuolisten ja queerien (hlbtiq) syrjinnän, sillä ne ovat EU:n perusarvojen vastaisia.

– Komissio haluaa kiinnittää huomion komission vastikään hyväksymään hlbtiq-henkilöiden tasa-arvoa koskevaan strategiaan 2020–2025. Strategiassa esitetään toimenpiteet, jotka komissio aikoo toteuttaa hlbtiq-henkilöiden tasa-arvon edistämiseksi EU:ssa.

Ei toimittu EU-lainsäädännön puitteissa

Vastauksen loppuosa on varsin mielenkiintoinen:

– Euroopan unionin perusoikeuskirjan 51 artiklan mukaan perusoikeuskirjan määräykset koskevat jäsenvaltioita ainoastaan silloin, kun ne soveltavat unionin oikeutta. Tässä tapauksessa parlamentin jäsenten toimittamien tietojen pohjalta ei vaikuta siltä, että Suomen viranomaiset olisivat toimineet EU:n lainsäädännön puitteissa.

– Sen vuoksi on Suomen viranomaisten tehtävä varmistaa perusoikeuksia koskevien, joko kansainvälisistä sopimuksista tai Suomen kansallisesta lainsäädännöstä johtuvien velvoitteiden noudattaminen.

Suomen Uutiset