

Spiked, Lehtikuva
Epämääräiset vihapuhelait murentavat sananvapautta – brittilehti käyttää Päivi Räsäsen tapausta varoittavana ääriesimerkkinä
Brittilehti Spiked nostaa Päivi Räsäsen tapauksen varoittavaksi ääriesimerkiksi ympäri Eurooppaa tapahtuvasta sananvapauden rajoittamisesta. Artikkelissa kuvataan, miten epämääräisiä vihapuhelakeja runnotaan läpi eri maiden parlamenteissa kyseenalaisin perustein. Lopputuloksena on alkuperäisiä julkilausumia vasten kireämpiä lakeja ja herkempää valvontaa, jotka rajoittavat ilmaisunvapautta. Aihe on kansainvälinen ja ajankohtainen, sillä myös EU suunnittelee parhaillaan ”vihapuheen” määrittelyä EU-tason rikokseksi.
Epämääräisesti kirjatuilla vihapuhelaeilla voidaan kriminalisoida melkein mikä tahansa mielipide, varoittaa brittilehti Spiked.
”Suomessa pitkän linjan kansanedustaja ja entinen ministeri Päivi Räsänen saattaa joutua vankilaan kolmesta vihapuhetapauksesta. Hänen rikoksensa liittyy henkilökohtaisten uskomusten jakamiseen avioliitosta, seksuaalietiikasta ja kristillisestä uskosta.”
Syytökset liittyvät Päivi Räsäsen vuonna 2019 tekemään Twitter-päivitykseen Raamatun sitaatista, vuonna 2004 julkaistuun kirkolliseen pamflettiin avioliitosta ja seksuaalietiikasta, sekä tunnin mittaisesta Ylen radiokeskustelusta irrotettuun kahden minuutin pätkään. Jokainen syytös saattaa johtaa maksimissaan kahden vuoden vankilatuomioon.
Räsäsen tapausta pidetään varoittavana ”ääriesimerkkinä” siitä, miten sananvapaus murenee ympäri Eurooppaa. Brittilehti kertoo, että Räsästä syytetään ”etnisestä kiihotuksesta”.
”Jos tämä ei vielä ole riittävän shokeeraavaa, syytökset luetaan Suomen rikoslaissa kategoriaan ”sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan”. Mitä ihmettä on tekeillä?”
Kahden viime vuosikymmenen aikana sensuuri on edennyt kolmen eri askeleen myötä. Ensin hallitukset luovat agendan sananvapauden rajoittamiseksi. Narratiivia höystetään yliampuvilla uhkakuvilla, joita halutaan torjua. Tähän kuuluu harha, ettei olemassa oleva lainsäädäntö olisi vielä riittävä. Vastakkaiset näkemykset ja mm. sananvapauden puolustaminen sivuutetaan ja leimataan turhanpäiväiseksi pelonlietsonnaksi.
Seuraavaksi epämääräiset vihapuhelait runnotaan läpi parlamenteissa. Niihin jää tulkinnanvaraa, ja lakien kattavuus on alkuperäiseen tarkoitukseensa nähden yliampuva.
Lopuksi lakeja valvotaan ja tulkitaan yli ajan entistä herkemmin. Tästä seuraa, että rajoitukset ovat tosiasiassa paljon laajempia kuin alkuperäisissä poliittisissa myyntipuheissa. Sananvapausmieliset tahot, joita pidettiin yliherkkinä ja pelokkaina, olivatkin lopulta oikeassa. Tällä ei kuitenkaan ole mitään väliä siinä vaiheessa, kun sananvapautta on jo ehditty rajoittaa laajamittaisesti.
Lehden artikkelissa varoitetaan, että EU suunnittelee parhaillaan tämän saman kaavan noudattamista uuteen vihapuhelainsäädäntöön. Suunnitelmissa on tehdä ”vihapuheesta” EU-tason rikos.
Syyttäjän ilmoituksen mukaan ”Räsäsellä on uskonnonvapaus kuten kenellä tahansa muullakin. Hänellä on vapaus kertoa uskonnollisia näkemyksiään kuten muitakin näkemyksiä. Siitä huolimatta tämä vapaus ei oikeuta ilmaisuun, joka lietsoo suvaitsemattomuutta…”
Artikkelissa kritisoidaan tällaista kieltä epämääräisyydestä ja hämäävyydestä. Ympäripyöreitä ilmaisuja voidaan taivuttaa mielivaltaisesti mihin tahansa. Räsäsen tapaus kuulostaa brittiläisille ennenkuulumattomalta, mutta lehti muistuttaa saman suuntaisista käytännöistä, joita Britanniassa on jo otettu käyttöön. Mm. internetin turvallisuuteen tähtäävä lakialoite, joka pyrkii suojelemaan nuoria internetin laittomalta sisällöltä, on laajennettu kattamaan myös laillisia, ”mahdollisesti haitallisia” ilmaisun muotoja. Kriitikot ovat jo ilmaisseet huolensa lain mielivaltaisista tulkinnoista ja väärinkäyttömahdollisuuksista.
Toisena esimerkkinä käytetään lakia, joka antaa poliisille oikeudet puuttua löysin perustein mielenosoituksiin, mikäli ne aiheuttavat ”vakavaa epämukavuutta” sivusta seuraajille. Kynnys on niin matala, että poliisi voi puuttua mihin tahansa mielenilmaukseen, jonka voi tulkita kiusalliseksi.
Kolmantena esimerkkinä käytetään pyrkimystä kieltää ”eheytyshoidot” epämääräisen kattotermin varjolla. Tämä antaisi oikeuden puuttua pelkästään jo rukouksiin ja hengelliseen kasvatukseen. Nimekkäät lakimiehet ovat jo varoittaneet, miten epämääräiset termit voivat kriminalisoida herkästi toimintaa, joka ei liity lain alkuperäiseen tarkoitukseen.
Loppukaneetissa brittilehti viittaa jälleen Räsäsen tapaukseen:
”Nämä lakialoitteet ovat erilaisia, mutta ne mukailevat yllä kuvattua kaavaa. Mikä voisikaan mennä vikaan epämääräisesti kirjattujen lakien kanssa? Kysykää tätä siltä suomalaiselta kuuden lapsenlapsen isoäidiltä, joka voi joutua vankilaan twiitattuaan raamatullisia säkeitä.”
Suomen Uutiset raportoi äskettäin myös tapauksesta, jossa nimekkäät yhdysvaltalaisvaikuttajat vaativat avoimessa kirjeessään Yhdysvaltoja asettamaan pakotteita valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista vastaan Päivi Räsästä kohtaan nostamiensa syytteiden vuoksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Päivi Räsäsen toistuvat kuulustelut ovat oire sananvapauden kriisistä

Asianajajatkin huolestuivat epämääräisistä kriminalisoinneista

Ja niin kristillisen vakaumuksen ilmaisu muuttuu kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan – PS-kansanedustajat tukevat mielipidevainon kohteeksi joutunutta Päivi Räsästä

Yhdysvaltalaiset professorit esittävät pakoitteita Raija Toiviaista vastaan: ”Suomen syyttäjälaitos pakottaa kansalaiset valitsemaan uskonnollisen vakaumuksen ja vankeustuomion välillä”

Antikainen: Valtakunnansyyttäjä tahraa Suomen maineen vainoamalla kristittyjä

Lakivaliokunnan perussuomalaisilta ja kristillisdemokraateilta täystyrmäys mietintöön: Hallitus pyrkii tuomaan maalittamisen rikoslakiin takaoven kautta

Kansanedustaja Olli Immonen videohaastattelussa: ”Eliitti sensuroi sinua, sananvapaus on uhattuna”

Tapaus Päivi Räsänen: Rikkoiko Suomi EU-lainsäädäntöä?

Cecil Rhodesin patsas suvaitsevaiston maalina Oxfordissa – musta Rhodes-stipendiaatti johti mielenosoituksia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää