Brittilehti Spiked nostaa Päivi Räsäsen tapauksen varoittavaksi ääriesimerkiksi ympäri Eurooppaa tapahtuvasta sananvapauden rajoittamisesta. Artikkelissa kuvataan, miten epämääräisiä vihapuhelakeja runnotaan läpi eri maiden parlamenteissa kyseenalaisin perustein. Lopputuloksena on alkuperäisiä julkilausumia vasten kireämpiä lakeja ja herkempää valvontaa, jotka rajoittavat ilmaisunvapautta. Aihe on kansainvälinen ja ajankohtainen, sillä myös EU suunnittelee parhaillaan ”vihapuheen” määrittelyä EU-tason rikokseksi.

Epämääräisesti kirjatuilla vihapuhelaeilla voidaan kriminalisoida melkein mikä tahansa mielipide, varoittaa brittilehti Spiked.

”Suomessa pitkän linjan kansanedustaja ja entinen ministeri Päivi Räsänen saattaa joutua vankilaan kolmesta vihapuhetapauksesta. Hänen rikoksensa liittyy henkilökohtaisten uskomusten jakamiseen avioliitosta, seksuaalietiikasta ja kristillisestä uskosta.”

Syytökset liittyvät Päivi Räsäsen vuonna 2019 tekemään Twitter-päivitykseen Raamatun sitaatista, vuonna 2004 julkaistuun kirkolliseen pamflettiin avioliitosta ja seksuaalietiikasta, sekä tunnin mittaisesta Ylen radiokeskustelusta irrotettuun kahden minuutin pätkään. Jokainen syytös saattaa johtaa maksimissaan kahden vuoden vankilatuomioon.

Räsäsen tapausta pidetään varoittavana ”ääriesimerkkinä” siitä, miten sananvapaus murenee ympäri Eurooppaa. Brittilehti kertoo, että Räsästä syytetään ”etnisestä kiihotuksesta”.

”Jos tämä ei vielä ole riittävän shokeeraavaa, syytökset luetaan Suomen rikoslaissa kategoriaan ”sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan”. Mitä ihmettä on tekeillä?”

Kahden viime vuosikymmenen aikana sensuuri on edennyt kolmen eri askeleen myötä. Ensin hallitukset luovat agendan sananvapauden rajoittamiseksi. Narratiivia höystetään yliampuvilla uhkakuvilla, joita halutaan torjua. Tähän kuuluu harha, ettei olemassa oleva lainsäädäntö olisi vielä riittävä. Vastakkaiset näkemykset ja mm. sananvapauden puolustaminen sivuutetaan ja leimataan turhanpäiväiseksi pelonlietsonnaksi.

Seuraavaksi epämääräiset vihapuhelait runnotaan läpi parlamenteissa. Niihin jää tulkinnanvaraa, ja lakien kattavuus on alkuperäiseen tarkoitukseensa nähden yliampuva.

Lopuksi lakeja valvotaan ja tulkitaan yli ajan entistä herkemmin. Tästä seuraa, että rajoitukset ovat tosiasiassa paljon laajempia kuin alkuperäisissä poliittisissa myyntipuheissa. Sananvapausmieliset tahot, joita pidettiin yliherkkinä ja pelokkaina, olivatkin lopulta oikeassa. Tällä ei kuitenkaan ole mitään väliä siinä vaiheessa, kun sananvapautta on jo ehditty rajoittaa laajamittaisesti.

Lehden artikkelissa varoitetaan, että EU suunnittelee parhaillaan tämän saman kaavan noudattamista uuteen vihapuhelainsäädäntöön. Suunnitelmissa on tehdä ”vihapuheesta” EU-tason rikos.

Syyttäjän ilmoituksen mukaan ”Räsäsellä on uskonnonvapaus kuten kenellä tahansa muullakin. Hänellä on vapaus kertoa uskonnollisia näkemyksiään kuten muitakin näkemyksiä. Siitä huolimatta tämä vapaus ei oikeuta ilmaisuun, joka lietsoo suvaitsemattomuutta…”

Artikkelissa kritisoidaan tällaista kieltä epämääräisyydestä ja hämäävyydestä. Ympäripyöreitä ilmaisuja voidaan taivuttaa mielivaltaisesti mihin tahansa. Räsäsen tapaus kuulostaa brittiläisille ennenkuulumattomalta, mutta lehti muistuttaa saman suuntaisista käytännöistä, joita Britanniassa on jo otettu käyttöön. Mm. internetin turvallisuuteen tähtäävä lakialoite, joka pyrkii suojelemaan nuoria internetin laittomalta sisällöltä, on laajennettu kattamaan myös laillisia, ”mahdollisesti haitallisia” ilmaisun muotoja. Kriitikot ovat jo ilmaisseet huolensa lain mielivaltaisista tulkinnoista ja väärinkäyttömahdollisuuksista.

Toisena esimerkkinä käytetään lakia, joka antaa poliisille oikeudet puuttua löysin perustein mielenosoituksiin, mikäli ne aiheuttavat ”vakavaa epämukavuutta” sivusta seuraajille. Kynnys on niin matala, että poliisi voi puuttua mihin tahansa mielenilmaukseen, jonka voi tulkita kiusalliseksi.

Kolmantena esimerkkinä käytetään pyrkimystä kieltää ”eheytyshoidot” epämääräisen kattotermin varjolla. Tämä antaisi oikeuden puuttua pelkästään jo rukouksiin ja hengelliseen kasvatukseen. Nimekkäät lakimiehet ovat jo varoittaneet, miten epämääräiset termit voivat kriminalisoida herkästi toimintaa, joka ei liity lain alkuperäiseen tarkoitukseen.

Loppukaneetissa brittilehti viittaa jälleen Räsäsen tapaukseen:

”Nämä lakialoitteet ovat erilaisia, mutta ne mukailevat yllä kuvattua kaavaa. Mikä voisikaan mennä vikaan epämääräisesti kirjattujen lakien kanssa? Kysykää tätä siltä suomalaiselta kuuden lapsenlapsen isoäidiltä, joka voi joutua vankilaan twiitattuaan raamatullisia säkeitä.”

Suomen Uutiset raportoi äskettäin myös tapauksesta, jossa nimekkäät yhdysvaltalaisvaikuttajat vaativat avoimessa kirjeessään Yhdysvaltoja asettamaan pakotteita valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista vastaan Päivi Räsästä kohtaan nostamiensa syytteiden vuoksi.

SUOMEN UUTISET