Sekä Seurakuntalainen että Yle kertoivat alkuviikosta usean yhdysvaltalaisen professorin ja akateemisen asiantuntijan vaativan pakotteita valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaiselle. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää Toiviaisen järjetöntä ajojahtia vakavana haittana Suomen kansainväliselle maineelle.

Useat yhdysvaltalaiset professorit ja akateemiset asiantuntijat toteavat Yhdysvaltain kansainväliselle uskonnonvapauskomissiolle (USCIRF) lähettämässään kirjeessä valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen (kuvassa) rikkoneen ihmisoikeuksia päättäessään nostaa syytteet kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) sekä Suomen Luther-säätiön dekaania Juhana Pohjolaa vastaan.

– Valtakunnansyyttäjän järjetön ajojahti Päivi Räsästä kohtaan on samalla sekä vakava hyökkäys sanan- ja uskonnonvapautta kohtaan että vakava mainehaitta Suomelle. Vastaavia pakotteita on käytetty vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneitä henkilöitä kohtaan, ja Suomi onkin vaarassa päätyä hyvin kyseenalaiseen seuraan. Valtakunnansyyttäjän toiminnasta tulisi käynnistää selvitys mitä pikimmiten, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.

Uskonnonvapaus ei tunnu koskevan kristittyjä

Päivi Räsäsen puheet ja kirjoitukset muuan muassa sosiaalisessa mediassa ovat useaan otteeseen olleet tutkinnan kohteena. Räsästä syytetään nyt kolmesta kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

– Perustuslakimme takaa jokaiselle uskonnon ja omantunnon vapauden, mutta valtakunnansyyttäjää tämä ei näytä kiinnostavan. Uskonnonvapaus ei hänen toimintansa perusteella näytä Suomessa kuuluvan kristityille, vaan hän hakemalla hakee perustetta syytteen nostamiselle. Valtakunnansyyttäjän toiminta alkaa muistuttaa noitavainoa, Antikainen arvioi.

Toiviaisen toiminta ollut tapetilla ennenkin

Valtakunnansyyttäjä Toiviaisen toiminta on herättänyt huomiota julkisuudessa aiemminkin.

– Valtakunnansyyttäjä tutkii Päivi Räsäsen puheita ja kirjoituksia jo toista vuotta, mutta samaan aikaan esimerkiksi Hussein Al-Taeen (sd.) kirjoitukset eivät herättäneet minkäänlaista reaktiota. Näin valikoivat syyttämispäätökset herättävät kysymyksiä siitä, mitä agendaa valtakunnansyyttäjä oikein ajaa, Antikainen pohtii.

Suomen Uutiset