PS-kansanedustaja Minna Reijonen ihmettelee, miksei Suomessa ole kahteen vuoteen tutkittu ainoatakaan terrorismirikosta. Reijonen vaatii hallitukselta pikaisia toimia tilanteen korjaamiseksi.

Helsingin Sanomat uutisoi 16.1.2021, ettei Suomessa ole kahden viime vuoden aikana avattu yhtään terrorismia koskevaa rikostutkintaa eikä yhtään tapausta ole päätynyt oikeuteen.

– Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt Syyrian ja Irakin konfliktialueelle noin 80 henkilöä. Niistä maista, joista on laajemmassa määrin lähtenyt vierastaistelijoita, Suomi on ainoa, missä yhtään lähtenyttä ei ole tuomittu terrorismirikoksista, ihmettelee Minna Reijonen.

Valtakunnansyyttäjä huolissaan epäiltyjen perusoikeuksista

Suojelupoliisista on kerrottu, että sieltä on annettu enemmän kuin riittävästi tietoja esitutkintojen aloittamiseen. Suojelupoliisi on toimittanut viimeisen neljän vuoden aikana yli 800 kertaa tietoja keskusrikospoliisille. Päätöksen tutkinnan aloittamisesta tekee valtakunnansyyttäjä. Yhtään tutkintaa ei ole aloitettu.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on kuitenkin huolissaan perus- ja ihmisoikeuksien loukkaamisesta ja toteaa Helsingin Sanomien artikkelissa 16.1.2021, että on oltava avoin vaihtoehdolle, ettei Suomessa yksinkertaisesti esiinny merkittävästi terroristista toimintaa.

Reijonen teki ministerille kirjallisen kysymyksen, miksi Suomessa ei ole tutkittu terrorismirikoksia pitkään aikaan ja mitä aiotaan pikaisesti tehdä, jotta mahdollinen rikosvastuu toteutuu.

Suomen Uutiset