Ennen joulua Suomeen kotiutettiin kuuden lapsen lisäksi kaksi al-Holin vankileirillä asunutta aikuista naista, jotka olivat vapaaehtoisesti lähteneet palvelemaan väkivaltaista Isis-liikettä ja sen ideologiaa.

Ulkoministeriön mukaan naiset kotiutettiin, koska heidän lapsiaan ei voitu tuoda Suomeen ilman huoltajia, ja koska lastenoikeuksien toteutuminen voitiin taata vain avustamalla myös äidit Suomeen. Ulkoministeriön erityisedustaja kertoi, että ei ole olemassa vaihtoehtoa, jossa vain lasten kotiuttaminen al-Holista olisi mahdollista.

Ranska vaati äitejä antamaan lapset

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra on ihmetellyt, miksi pelkkien lasten kotiuttaminen on kuitenkin ollut mahdollista joillekin maille.

– Esimerkiksi Ranska on vaatinut äitejä antamaan lapset, ja he ja kurdineuvottelijat ovat tähän järjestelyyn suostuneet. Lasten kannalta tämä vaikuttaakin kaikin tavoin järkevämmältä vaihtoehdolta, sillä vanhempi, joka on vienyt tai jopa kaapannut lapsensa Isistä palvelemaan tai esimerkiksi naittanut tämän alaikäisenä, kuten toinen Suomeen haetuista naisista, ei mielestäni voi olla lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta tälle oikea huoltaja, Purra sanoo.

Useat valtiot ottaneet lapset huostaan

Toisaalta useat valtiot, joihin al-Holista on saapunut aikuisia ja lapsia, ovat välittömästi ottaneet lapset huostaan – eli pelastaneet vanhemmiltaan – ja ohjanneet naiset rikosprosessiin.

– Tätäkään Suomi ei ole tehnyt, Purra hämmästelee.

Purra jätti ennen joulua ministerin vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy, selvittikö Suomi neuvotellessaan edes sitä mahdollisuutta, että al-Holin leiriltä tuotaisiin ainoastaan lapset eikä aikuisia.

– Halusin tietää, oliko neuvottelijaa edes pyydetty selvittämään tällaisen ratkaisun mahdollisuutta. Miksi Suomi ei onnistu siinä, missä muut EU-maat onnistuvat?

Haavisto toistaa samaa mantraa

Ulkoministeri Pekka Haaviston vastaus kysymykseen saapui eilen maanantaina. Siinä toistetaan sama kanta kuin joulukuussa.

– Vastauksessa todetaan, että pelkkien lasten kotiuttaminen ei ollut mahdollista ja että ulkoministeriön tietojen mukaan yksikään EU-maa ei ole kotiuttanut pelkkiä lapsia ilman aikuisia, ”orpoja ja harvoja humanitaarisia erityistapauksia lukuun ottamatta”. Asiaa ei sen enempää selitetä tai avata, Purra sanoo.

Esimerkiksi New York Times on kertonut, kuinka EU-maa Ranska on onnistunut tuomaan leiriltä pelkkiä lapsia, orpojen ja sairauksista kärsivien lisäksi.

SUOMEN UUTISET